Första vinsten – på 2,5 år

Ingen vinst på nästan tre år – men nu kan äntligen Sundbybergs hockeyjuniorer titulera sig som vinnare. Fast vinsten är egentligen av mindre betydelse. Sammanhållningen och glädjen är det som för laget framåt.

  • Publicerad 16:13, 20 jan 2016

”Oavsett har vi
alltid haft väldigt kul.

Promenaden mellan rinken och omklädningsrummet vid Tulehallen såg tung ut för de grönklädda. Det är aldrig speciellt kul att förlora. Speciellt inte med hela 1-10 mot serieledaren Väsby IK på hemmaplan.

Men väl i omklädningsrummet släpper den lilla besvikelsen som fanns efter förlusten. Att förlora har blivit en vana för Sundbybergs IK:s ishockeyjuniorer. Trots den extrema kylan utanför Tulehallen är det en varm och gemytlig stämning inne hos hemmalaget. Den lilla förlustsorgen förbyts snabbt till det vanliga tjattret i ett omklädningsrum. 

En förlust tas inte så hårt av head-coachen Adrian Hinz heller, för den delen. Den snart 30-årige huvudtränaren är van att se sitt lag förlora. Adrian klev på sitt uppdrag för drygt tre år sedan. Under hans sympatiska befäl spelade SIK först U16, och förra säsongen J18-spel. Till denna säsong spelar laget i J20 vilket är den högsta, och sista, serien på juniorsidan i Sverige. För motståndet står främst andra lag i Stockholmsregionen.

– Vi hade svårt att få ihop det inför förra säsongen i J18 och var nära att lägga ner. Men det löste sig och killarna har alltid tyckt, oavsett resultat, att det är kul. Det är ju det viktigaste, säger Adrian Hinz som har 16 spelare till sitt förfogande.

Laget har haft det tufft resultatmässigt. Förra säsongen förlorade laget alla sina 20 matcher i J18 och med förödande -232 i målkvot. Resultaten har fortsatt under första halvan av denna säsong. Men strax innan jul var det annorlunda. Efter två och ett halvt år (!) utan vinst – kom den så äntligen. Med två dagar kvar till julafton kom en tidig julklapp till alla inblandade. Efter en extremt jämn historia hemma mot Eskilstuna Linden kom segern – efter förlängning och straffar. Visserligen bara två av tre poäng, men ändå den första segern.

– Det var svårt att beskriva känslan. Grabbarna var väldigt nervösa när de visste att vinstchansen fanns. När vi sedan vann kändes det riktigt bra och kul. Det betydde mycket för alla inblandade. Från alla spelare till föräldrarna, säger huvudtränaren Adrian Hinz.

Av bara farten vann sedan SIK även mot Viggbyholm i matchen efter. Dessutom under ordinarie tid.

– Det var nästan ännu roligare att slå ”Viggan” och ta tre poäng. Den första segern bäddade för den andra och det var inte alls lika nervöst då, fortsätter Adrian, som varit i klubben sedan 2007.

Dessvärre drog sig Viggbyholms IK ur serien – och helt plötsligt hade SIK bara en seger i tabellen igen. Men det är av mindre betydelse för grabbarna i laget.

– De här killarna är svåra att beskriva. Alla lirar för att det är så kul och är alltid glada. Trots alla förluster är det inte svårt att motivera dem. Det är klart att vi hoppats på en seger tidigare, men det viktigaste är att alla har och fortsätter ha kul, fortsätter Adrian Hinz.    

Inne i omklädningsrummet vid den slitna Tulehallen sitter 16-åriga Philip Rennerfelt. SIK-centern tyckte det var kul att vinna för första gången i juniorsammanhang.

– Det kändes konstigt, för det var inget vi var vana med. Lite svårt att få in det. Det var en riktig kämpainsats och det kändes bra, säger han strax efter förlustmatchen mot Väsby IK, där han för övrigt fick matchstraff.

– Jag slogs lite, säger Philip med ett leende.

Men trots de båda segrarna nyligen, är det viktigaste inte att vinna.

– Vi tänker inte så mycket på alla förluster. Vi är här för att ha roligt och har en stark glädje och gemenskap i laget. Oavsett har vi alltid haft väldigt kul, avslutar Philip Rennerfelt.

Även på måndagskvällen blev det stryk för SIK J20, säsongens nionde torsk. Denna gång med hela 19-0 borta mot SDE. Men någonting säger mig att grabbarna i Sundbybergs IK tycker det är lika roligt med hockey ändå.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47