Första SM-guldet för Sumpans damer

Efter mängder med silvermedaljer var det äntligen dags för ett första SM-guld för Sumpans lacrossedamer. Bakom framgången låg ett taktiskt planerat gruppspel. – Vi uppträdde smart, vi visste att det var i söndagens slutspel som det gällde, säger Helene Hollingworth som är spelande tränare.

  • Publicerad 10:00, 12 jun 2018

Vi har alla slitit länge för att få ihop det

Under årens lopp har Sundbybergs damlag tagit flertalet silvermedaljer. Rivalen Farsta har varit snäppet starkare och prenumererat på SM-gulden.

Men nu är den sviten bruten.

Årets SM avgjordes på naturgräs i Linköping. Sumpan åkte ner med åtta egna spelare och fem inlånade aktörer från Lund. Skånskorna fick själva inte ihop ett lag och anslöt därför till stockholmarna. Då laget var till stora delar nytt blev det något ojämna resultat i gruppspelet.

– Det blev lite som uppvärmning i gruppen. En bra chans att spela ihop oss då vi inte spelat ihop tidigare och heller inte spelat mycket matcher i år, säger Helene Hollingworth som är spelande tränare.

Sumpan uppträdde disciplinerat. Taktiken var att inte bränna för mycket krut redan i gruppspelet.

– Vi uppträdde smart, vi visste att det var på söndag det gällde. Vi gasade sedan i slutspelet då allt avgörs, fortsätter Hollingworth.

I gruppen blev det förlust mot rivalen Farsta, vinst över Linköping och oavgjort mot Luleå. I slutspelet ökade Sumpan takten. Först en bekväm seger mot Luleå i semin – och därefter 13-4-seger i finalen mot Farsta.

– Hela laget jobbade verkligen stenhårt för varenda boll och allting flöt på bra. Vi hamnade i ett bra flow och släppte aldrig in motståndet i matcherna. Vi hade bra form och orkade hela matcherna.

Guldet var det första någonsin på damsidan.

– Såklart jättekul och stort. Vi har alla slitit länge för att få ihop det och nu gav det resultat.

Man är glad att man lagt ner all tid på laget när man får detta som belöning. Jag är väldigt stolt över alla spelarna.

I finalen besegrades rivalen och dominanten Farsta, vilket är Helenes moderklubb.

– Det var på tiden att ta ner dem lite på jorden igen, ha ha. Det var bra för svensk lacrosse att ett nytt lag vann och dessutom bra att SM var så jämnt.

Guldet innebär även att damlaget får åka och spela i Europa nästa år i Belgien.

För herrarna blev det ett brons i SM. De föll i semin på övertid mot Farsta, men vann bronsmatchen mot Linköping. Även den matchen gick till övertid. Nordia, från Kärrtorp, vann till slut herrguldet.  

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58