Pandemin har lett till restriktioner för idrottsföreningarna. Och med tanke på smittorisken har fler undvikit att gå på träningarna.

– Absolut, vi har märkt stora skillnader sedan coronan slog till. För ett år sedan blev det lite folktomt i våra grupper och många drog sig undan, säger Anne-Lee Holm som är verksamhetsledare inom Sigtuna Märsta Gymnastikklubb.

De klubbar som Mitt i Sigtuna ringt runt till säger att breddverksamheten har varit sårbar.

– Det största tappet är bland barn och ungdomar på breddsidan. Där var det 50 procent som inte kom till träningarna. I vissa grupper upp till 90 procent vilket blir otroligt tufft på intäktssidan.

Nu har Sigtuna Märsta Gymnastikklubb kommit ikapp något och har minskat frånvaron till 30 procent.

Tror de kommer tillbaka

Även Skånela IF Handboll har haft ett stort tapp på medlemmar i barngrupperna.

– På de yngre märker vi ett större tapp där föräldrar är mer involverade. Och med restriktionerna har föräldrar inte kunnat vara i hallen. Det påverkar. Vi har lätt 50 procent bortfall i dessa åldrar, säger Håkan Persson som är ungdomsansvarig i Skånela IF Handboll.

Både handbollsklubben och gymnastikföreningen tror att det kommer att vända när pandemin lägger sig.

– Hoppas att barn och ungdomar kommer tillbaka, annars kommer vi att få en stillasittande generation i framtiden och det vill vi inte ha, säger Anne-Lee Holm.

Det som nu gäller för idrott för barn födda 2005 och senare är att träningar ska förläggas utomhus om det går, och är man inomhus ska man dela upp i mindre grupper och hålla avstånd. Cuper och turneringar ska undvikas, men enstaka matcher och tävlingar kan hållas.