Foto: Kent Lundqvist

Fanna sparkar huvudtränaren

Med bara en månad kvar till seriestart sparkar Fanna BK A-lagstränaren Alexander Alan.

  • Publicerad 10:45, 6 maj 2020

Den 13 juni är det tänkt att herrarnas Division 2 Norra Svealand ska dra igång.

Under onsdagsförmiddagen gick Fanna BK ut på sin hemsida och meddelade att A-lagets huvudtränaren Alexander Alan och föreningen går skilda vägar.

"Fanna BK har valt att avsluta Alexander Alans uppdrag inom klubben per den 3 maj. Han kommer inte att vara verksam under uppsägningstiden.
Vi vill passa på att tacka Alexander för hans fotbollsmässiga insatser under den tid han varit aktiv i föreningen och önskar honom lycka till i framtiden. Diskussion pågår internt för att hitta en lösning på tränarfrågan. När allt är klart så kommer den lösningen att publiceras på hemsidan." skriver föreningens ordförande Andreas Hammar på Fannas hemsida.

Åtalad för sju brott

Enligt uppgifter till tidningen så ska Alexander Alan lämnat sitt uppdrag redan för ett par dagar sedan. Det är ännu oklart varför föreningen nu väljer att sparka tränaren. Och så kommer det att förbli.

När EnköpingDirekt kontaktar ordföranden Andreas Hammar säger han att:

– Det finns diverse olika saker. Men vi kommer inte att kommunicera ut vad orsaken eller orsakerna är till att vi nu valt att gå skilda vägar, säger han.

Varför inte det?

– Det är med respekt för båda parter i det här beslutet, säger ordföranden och tillägger:

– Nu vill vi lägga fokus på det fotbollsmässiga och själva verksamheten under 2020. Den nya tränarlösning som är klar inom förhoppningsvis några dagar är en del i att erbjuda underhållande fotboll, säger han.

Alexanders tid i klubben har dock varit skandalomsusad. Den 24 juli förra året åtalades Alexander Alan för sju olika brott: drograttfylleri, brott mot trafikförordningen, olovlig körning, drograttfylleri (igen), ringa narkotikabrott, drograttfylleri (igen) och olovlig körning (igen). Något han gick ut och berättade om i tidningen.

– Det finns egentligen ingen ursäkt till det jag har gjort i över huvud taget. Det jag gjorde är fel. Det finns vissa förklaringar, men det är känsligt. Jag har mått väldigt dåligt och varit sjukskriven till och från. 2019 gick jag helt in i väggen med en svår depression, svår utmattning och kronisk stress, sade Alexander Alan.

Efter att det uppdagades att Alan stod åtalad för drogrelaterade brott valde klubben att stänga av honom från verksamheten i tre månader. Händelsen fick dock ett efterspel.

Upplevelseförvaltningen på Enköpings kommun hotade att dra in Fanna BK:s föreningsstöd om inte en rad villkor efterlevdes.

”Förvaltningen ser allvarligt på det inträffade. Kommunens bidragsregler uttrycker nolltolerans vad gäller droger och alkohol inom kommunens föreningsliv” skrev förvaltningen i en tjänsteskrivelse.

Upplevelsenämnden beslutade dock att Fanna BK skulle beviljas föreningsstöd, men med vissa förbehåll.

Upplevelseförvaltningen ska följa upp att tränaren inte är involverad i barn- och ungdomsverksamheten i föreningen. Regelbundna och oanmälda drogtester ska också ha genomförts av ledaren under 2020.

Mittfältare med allsvenska meriter klar för ESK

Sport Mittfältare med både allsvenska och pojk- och u-landslagsmatcher på meritlistan ansluter till ESK. – Jag kände att det var dags för ett miljöombyte och då passade ESK bra, säger Rasmus Lindgren till...fredag 8/1 14:01