En egen handbok för fotboll

Efter flera års planerande, tänkande och skrivande är projektet i hamn. En komplett handbok för den typiska svenska fotbollstränaren, med fokus på fotbollen. Sundbybergs IK:s Roberto Capotondi och Stephanos Tecle kan sedan en tid tillbaka se sin bok, Sundbybergsmodellen, spridas i Sundbyberg och Fotbollsverige.

  • Publicerad 10:59, 26 maj 2015

"Den ska ge en komplett och mer användarorienterad bild av läroplanen hur man utbildar fotbollsspelare"

För ett par säsonger sen var Sundbybergs IK som vilken annan Stockholmsklubb som helst. Det fanns en styrelse, som hade mest fokus på allmänna klubbfrågor och inte så mycket fotboll.

Roberto Capotondi kom in i styrelsen och tillsammans med klubbens Stephanos Tecle, vaknade en dröm att utveckla klubben rent fotbollsmässigt. Men för att kunna ge fotbollen fullt fokus fanns det andra, just då, viktigare processer och projekt att ta tag i.

Nya planeringmetoder skapades och en ny fotbollskonsulent anställdes. Hemsidan och varumärket SIK förbättrades och förnyades för att skapa en bra grund att stå på. En dialog inom klubben inleddes för att få med alla i processerna kring en egen fotbollmodell.

– Vi förklarade och fick stor förståelse, säger Roberto Capotondi, ordförande. Vi kom fram till att det enda som saknades var själva nedtecknandet av vår läroplan och fotbollsmodell.

Tillsammans med Stephanos Tecle skrev duon ihop alla tankar och idéer till en handbok i fotboll.

– Det är en läroplan i en första version, säger Stephanos Tecle, a-lagstränare och tidigare både klubbchef och utvecklingsansvarig. Boken ska ge en helhetsbild. Fotbollen är en stor del men inte allt. Det är minst lika viktigt att kunna styra en grupps energi. Vad innebär det att träna en fotbollslag på ett ödmjukt sätt?

– Det är ett helt koncept, fortsätter medförfattaren Roberto Capotondi. Det ska ge en komplett och mer användarorienterad bild av hur man utbildar fotbollsspelare. I stället för detaljer och metoder ska boken ge helheten. Hur en tränarresa för en ideell tränare ser ut.

Sundbybergsmodellen är till för alla. Elit eller bredd. För tjejer och killar.

– Det är fotboll med bra kvalité. Alla får vara med, men med en bra struktur. Målet är att vara inkluderade via fotbollen, säger Stephanos Tecle.

Roberto Capotondi håller med sin kompanjon.

– Vi jobbar hela tiden med att så många som möjligt kan vara med på olika nivåer. Boken är vår bild hur man får ihop det och den röda tråden är fotbollen. Den visar hur man kan bedriva verksamheten och låter alla vara med, säger han.

Boken ska delas ut till alla betalande medlemmar. Nyligen hölls en lyckad releasefest med flera välkända gäster. Bland annat var den före detta förbundskaptenen Tommy Söderberg, AIK:s Henok Goitom och svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson på plats.

Hittills har duon fått bra reaktioner på boken.

– Det känns otroligt spännande, säger Stephanos Tecle. Det är varje klubbs dröm att kunna köra mycket fotboll och det känns lyxigt att kunna helt fokusera på sporten. Vi tycker att vi har något att bidra med och utmanar debatten i fotbollsverige.

Roberto Capotondi har tidigare skrivit fyra andra böcker, men värdesätter Sundbybergsmodellen högst.

– Det här rör min största passion. Jag är väldigt glad att jag är i SIK och får vara med om den här resan. Att få utveckla föreningen och skriva boken är som en dröm. Samtidigt så utmanar vi andra klubbar och även svensk fotboll. Det behövs mer dynamiska klubbar och då krävs det att klubbar själva kliver fram i stället för att fotbollsförbundet utvecklar allt självt.

Vart är ni om fem år med boken?

– Den är en period med trösklar som kommer att innebära både det oväntade och väntade. Boken är till 100 procent och får vi ut 50 procent har vi nått otroligt långt. Jag tror att fler kommer att följa efter och att fler klubbar kliver fram och säger hur de tänker och jobbar. Fotbollen ska vara i centrum, säger Roberto Capotondi.

– Det påminner oss om att inte hamna i en resursfälla. Fotbollen är det viktiga, inga stickspår, säger Stephanos Tecle.

Mer Sundbybergsmodellen

Skriven av Roberto Capotondi och Stephanos Tecle.

Klar 2015 och kommer att delas ut till alla SIK:s betalande medlemmar.

Är en praktisk handbok för dig som vill eller vill bli fotbollstränare.

Vill ge själva fotbollen ett stort utrymme men även mycket hur man hanterar en grupp.

Är skriven för Sundbybergs IK men är användbar för andra klubbar.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10