Inför förra säsongen­ lämnade 22-årige Danilo Al-Saed Bålsta och spel i Enköpings SK, för att i stället spela division 1-fotboll med Sandvikens IF.

Sandvikens målsättning förra säsongen var att ta klivet upp i Superettan. Det gick nästan. Man slutade trea i tabellen.

– För min egna del hade jag en svacka under våren. Allt var nytt och jag åkte på corona och hade svårt att komma tillbaka konditionsmässigt efter den. Men höstsäsongen blev riktigt bra för egen del, säger Danilo.

Så pass bra att det gett eko i fotbollsvärlden (ja, faktiskt). För en tid sedan fick Danilo ett samtal från det Irakiska U23-landslaget. Ett samtal som gjorde honom både glad och spänd.

– De frågade om jag ville följa med på deras landslagsläger i Antalya i Turkiet. Det känns både overkligt, kul och spännande, berättar Danilo.

Lägret pågår mellan den 22 januari till i början av februari.

Om det går som Danilo hoppas under lägret i Turkiet så kommer det innebära en del pappersarbete längre fram.

– Om de vill ha mig och väljer att ta ut mig så måste jag ordna ett irakiskt pass. Vi har kollat upp det och det går.

Oavsett om det blir vidare spel för Irak eller ej så är Danilo övertygad om att landslagslägret kommer att ge honom nyttiga erfarenheter.

– Det här lägret blir en push för självförtroendet inför den kommande säsongen. Det är jag säker på, säger han och fortsätter:

– Vem vet, det kanske bli aktuellt med provspel för någon utländsk klubb längre fram, då har jag ändå gjort det här, åkt till ett annat land där jag inte känner någon. Det blir en viktig erfarenhet.

– Just nu är fotbollen prio ett för mig. Jag gör allt för min fotboll. Allt från sömn till kost och andra prioriteringar. När man var 18 var man på en annan plats i livet och prioriterade andra saker, du vet, det sociala till exempel. Nu känner jag mig mycket klokare och målmedveten, än vad jag var för fyra fem år sedan.

– Jag valde att lägga av med fotbollen i ett år. Och börja om i division 4. Jag är här idag, och är tacksam för det.

– Jag kan ju inte arabiska heller. Jag pratar svenska, spanska och engelska. Så det kommer att få bli engelska. Men det är en tjeckisk tränare, så jag antar att inte han heller kan arabiska.

– Bara det att åka till ett annat land, träffa 38 andra personer som jag inte känner sedan tidigare. Jag kommer att ta med mig mycket från den här resan till senare i livet.

– Helt oväntat var det faktiskt inte. De har ringt min pappa, som talar arabiska, förut och hört sig för om mig om jag skulle kunna få irakiskt medborgarskap, säger Danilo.