Spelarna i HSK:s damjuniorer är stolta över att klubben nu kan vinna pris som Årets idrottsförening på Eldsjälsgalan 15 mars. Foto: Mikael Andersson

Damjuniorerna: "I HSK får alla vara med"

Jämställdhetsarbetet i HSK fotboll har gjort att föreningen nu är nominerad till Eldsjälsgalan i kategorin Årets idrottsförening. Välförtjänt, tycker damjuniorerna.

  • Publicerad 15:28, 8 mar 2018

Alltså, jag tycker det känns så coolt.

De flesta av spelarna i flickor 16-19, Hässelby SK:s damjuniorer, har spelat länge i klubben. Flera har föräldrar som varit tränare, några coachar själva yngre lag och runt hälften i laget är även domare. Engagemanget för föreningen är kort sagt stort i laget.

Så när beskedet kom i förra veckan, att HSK:s fotbollsgren är en av fyra finalister till Eldsjälsgalan i kategorin Årets idrottsförening, var glädjen stor. Motiveringen är föreningens jämställdhetsarbete.

Hässelby SK finalister inför Eldsjälsgalan

– Alltså, jag tycker det känns så coolt. I HSK får alla vara med, säger Emilia Bouterse, en av lagets målvakter.

Kamraterna nickar.

– Det är lika mellan oss och killarna, vi får samma förutsättningar, säger Fanny Långström.

Många mixade pass

Föreningens styrelse har jämn fördelning mellan kvinnor och män och man arbetar aktivt med att rekrytera kvinnliga huvudtränare och ledare, även för pojklag.

Dessuton mixas tjejer och killar inte bara i fotbollsskolan för de allra minsta, utan även i andra sammanhang. Det gäller på extra träningar med sportchefen, då det brukar vara fifty-fifty enligt föreningens vice ordförande Anna Nerlich. Och även på målvaktsträningar och clinics (då man fokuserar på en särskild sak, till exempel bollbehandling, reds anm).

Ilska efter uteblivna namnbytet i Brommapojkarna

Men det viktiga för spelarna vi träffar är att klubben satsar lika mycket på tjejer och killar.

– Det gäller även i de yngre lagen, inte bara dam- och herrlaget, säger Julia Alexander.

Att bra träningstider delas upp på ett schysst är ett exempel som nämns. Och här börjar vi närma oss de konkreta saker som gör att spelarna känner sig rättvist behandlade i sin klubb, bakom fina formuleringar i föreningsstadgarna.

– Jag vet att vissa klubbar börjar satsa på duktiga pojkar när de är typ åtta år, medan duktiga tjejer får vänta till de är mycket äldre, så är det inte här, säger Emilia Bouterse.

Målvaktskollegan Justyna Bubak spelade tidigare i en annan förening.

– Där fick killarna nya matchtröjor med sina efternamn på ryggen medan vi fick fortsätta i kläder som var så slitna att numrena knappt syntes. Det var orättvist, säger hon.

Bättre med tiden

HSK har heller inte alltid varit perfekt, inflikar Julia Alexander:

– Kommer ni ihåg en gång när vi var små och killagen fick kortärmade matchkläder mycket tidigare under säsongen än oss och vi fick fortsätta i långärmat – det var varmt! Sånt händer inte längre, det är bra att det har blivit bättre, säger hon.

Nu hoppas alla att HSK kammar hem priset Årets idrottsförening på Eldsjälsgalan den 15 mars. Förutom äran skulle det ge föreningen en summa på 65 000 kronor, varav 50 000 är öronmärkta för fortsatt arbete med jämställdhet.

Exakt hur de skulle användas är inte bestämt, enligt vice ordförande Anna Nerlich.

– Men vi skulle till exempel kunna arvodera fler tränare till att hålla fler clinics, säger hon och får ett rungande "JAAA!" till svar från damjuniorerna.

Finalister i kategorin Årets idrottsförening 2018

Luleå Hockey

Notvikens IK

Hässelby SK

Subsurfers Högdalen

Alla finalister är garanterade 15 000 kronor och den segrande föreningen får ytterligare 50 000 kronor, öronmärkta för fortsatt arbete med jämställdhet.

Eldsjälsgalan hålls 15 mars.

Visa merVisa mindre