”Betyder mycket för många”

Förra torsdagen vimlade det av både OS-guldmedaljörer och världsmästare när OK Enen bjöd in till en coronaanpassad orienteringstävling för daglediga veteraner.

  • Publicerad 19:54, 22 nov 2020

Arrangörsproffs

Alf Lindberg är med och arrangerar veterantävlingar i orientering varje tisdag och torsdag i Västmanlands- och Södermanlands län. Under torsdagsförmiddagen är han i Fagerskogen för att själv springa en veterantävling som OK Enen står som huvudarrangör för.

– Vi brukar vara omkring 170 deltagare varje tisdag och torsdag. Och vi blir bara fler och fler, säger Alf Lindberg.

Coronaanpassat

Under årets veterantävlingar som pågått sedan i mars lämnas inget åt slumpen. Fika och samkväm som andra år varit ett givet inslag efter deltävlingarna har strukits helt.

– Vi har coronaanpassat allt. I vanliga fall har vi samling och fika inomhus efteråt. Vi brukar även ha tillgång till dusch. Men vi har skippat allt sådant där i år. Vi byter om vid bilarna och vi håller distans till varandra. Det fungerar klockrent, säger Alf Lindberg och tillägger:

– Det här betyder så mycket för många. För vissa är det här deras enda kontakt med omvärlden.

Visa merVisa mindre

OS-guldmedaljör

En av deltagarna under torsdagsförmiddagen var Anders Gärderud, med bland annat ett OS-guld på 3 000 meter vid sommarspelen i Montreal 1976, i bagaget.

– Det var då det, säger han och ler.

Hur ofta springer du nuförtiden?

– Tre gånger i veckan. Vi har klubbträningar ett par gånger i veckan, och sen brukar det bli något sådant här, säger han och tillägger innan han springer iväg till starten:

– Det tar bara 50 minuter att köra hit, så det var en alldeles lagom utflykt. Och den här terrängen vill man ju inte missa.

Visa merVisa mindre

Sören Johansson och Kristina Wåhlin hann skicka iväg nära 160 startande under förmiddagen. Enligt dem skötte sig deltagarna exemplariskt.
– Det har gått jättebra. Alla har skött sig och respekterat avgränsningarna, säger Kristina Wåhlin.

Anders Westerberg (t v ) är nybliven pensionär, och var under torsdagen en av de yngre deltagarna i gänget. Men det betyder inte att han saknar rutin.

– Jag började orientera 1972, så det är snart 50 år sedan. Det jag gillar med orientering är att man måste tänka lite också.

Visa merVisa mindre

Han är Fannas nya huvudtränare

Sport Fanna BK:s herrar har gjort klart med en ny huvudtränare. – Jag gillar ambitiösa spelare som vill utvecklas, säger Karwan Zarifnejad.onsdag 18/11 9:38