Anrika Väsby IK fotboll går i konkurs

En lokal idrottsepok är över. Den 94 år gamla fotbollsklubben Väsby IK FK har förra veckan begärts i konkurs då skuldberget blev för högt.

  • Publicerad 17:40, 26 okt 2018

Det har varit väntat flera år om jag ska vara ärlig

Redan sommaren 1924 bildades Väsby idrottsklubb. Ett gäng ungdomar nere vid idrottsplatsen ”Diket”, vid dagens Marabou, var sugna på fotboll och VIK var ett faktum.
Sedan dess har fotbollen och friidrotten funnits på programmet. 1956 kom hockeyn. Sporterna är dock enskilda föreningar sedan en lång tid.

Men från och med oktober 2018 finns det bara två Väsby IK-sektioner kvar. Fotbollen begärdes i konkurs förra veckan.

– Ett tråkigt beslut för alla, speciellt för barnen som fanns kvar i klubben. Det var ett skitjobbigt beslut att fatta, men oundvikligt, säger Ibrahim Karan som var ordförande den sista månaden och blev gäldenär för konkursen.

Stolt och framgångsrik historia

Väsby IK FK har annars en stolt historia. På 80-talet spelade herrlaget i näst högsta serien och årtiondet efter pendlade laget mellan ettan och tvåan. Andra- och tredjedivisionen på den tiden.    

I början på 2000-talet förlorade Väsby tre raka kval till superettan, men kunde ändå gå upp till näst högsta serien via en övertagning av Café Operas plats. Dåvarande ordföranden ”Brytar-Börje” Andersson (1936-2018) fixade dealen och laget spelade under namnet Väsby United 2005.

Det blev totalt fem säsonger i superettan och mängder med spelare hade VIK som mellanstation. Även ett dyrt, men lyckat samarbete med AIK fanns under åren.

Massor med skulder

Men det kostade. 2012 tog Alex Ryssholm över mer än tre miljoner av klubbens skulder och Väsby blev då AFC. Med det försvann lagets elitverksamhet och efter en säsong flyttade ”Ryssen” gänget till Solna. Numera finns de i Eskilstuna.

– Det har alltid funnits skulder. Vi fick över en miljon i skulder från Café Opera 2005 och det var då det började eskalera, säger Roy Rosenback som varit ledare i klubben dels på 70-talet och sedan mellan 1992-2013.

Började om

Efter Ryssholm började klubben om. Herrlaget startade i gärdsgårdserierna och några ungdomslag var i spel. 2018 fanns bara a-herrarna och tre pojklag (P14-P15) kvar. Och det fanns även nya skulder.

Ett kompisgäng, med folk från hela Norrort, drev representationslaget från och med i år och fick hoppa in i styrelsen i somras. Ett inte helt lätt jobb.

– Det var inkasso, skulder till kommunen, andra skulder. "You name it". En bra bit över 150 000 kronor, säger klubbens sista ordförande Ibrahim Karan.

– Vi försökte få in intäkter men det gick inte alls. Det var tvunget att sättas i konkurs, det var för mycket skulder att hantera. Ingen vits att fortsätta. Oavsett var det väldigt tråkigt.

"Väntat, men tråkigt"

Roy är nedstämd, men inte förvånad.

– Det har varit väntat flera år om jag ska vara ärlig. Klubben var på nergång, när jag kom fanns det 46 lag här. 46! Det är fruktansvärt och bedrövligt hur detta slutat.

Klubbikonen Mats Wiksten, som varit både spelare och ledare i många år, fyller på:

– Jag är inte förvånad, säger han. VIK har ju i ganska många år haft ganska svårt att rekrytera tränare/ledare till lagen.

– När sedan all kompetens försvann från styrelsen för tre, fyra år sedan förstod man nog att detta skulle ske förr eller senare. Givetvis tycker jag, och säkert många med mig, att det är jättetragiskt.

Väsby IK fotbollsklubb

Grundad 1924. Konkurs 2018.

Var en av Väsby IK:s tre levande sektioner.

Har huserat i andra divisionen under många år.

Spelade sina matcher på Vilundavallens gräs.

Kända spelare är Robin Quaison, Göran Göransson, Bosse Andersson, Magnus Eriksson, Mats Wiksten.

Kända tränare genom åren är Erik Hamrén, Rikard Norling, Håkan Ericson.

Visa merVisa mindre