Väntar. Det blir inget NBA för Ludvig Håkanson i år. Foto: Berni Perez

Alvik baskets Ludde Håkanson: "NBA får vänta"

Stjärnskottet från Alvik basket, Ludvig Håkanson, hade i natt kunnat bli den tredje svensken någonsin att spela i NBA. Men i sista stund drog han sig ur. "Det kändes dumt att chansa", säger han.

  • Publicerad 16:30, 23 jun 2016

Nej det verkligen inte nu eller aldrig. Jag kommer ju prova om ett eller två år - då är det min tur.

Att spela i NBA, den amerikanska basketligan, är de flesta basketspelares dröm. I natt, svensk tid, är det dags för NBA:s årliga draft där de 30 klubbarna har möjlighet att knyta till sig nya spelare.

På herrsidan har drömmen om NBA bara blivit sann för två svenskar någonsin. Men snart kan två bli tre. 20-årige Ludvig Håkanson, som fostrades i Alvik basket men nu har kontrakt med FC Barcelona, har kallats för en av Sveriges största baskettalanger. Fram tills nyligen stod han på listan över de spelare som i år kan draftas till NBA.

Men i sista stund valde han att dra sig ur.

Varför tog du det beslutet?

– Det var inget lag som riktigt kunde lova att de skulle drafta mig, så då kändes det dumt att chansa. Då väntar jag i ett eller två år istället, säger han.

En spelare får nämligen bara en chans i livet att vara med i draften. Och även om Ludvig Håkanson insåg att intresset från klubbarna var större än vad han först hade trott kände han sig alltså inte helt säker.

Basketexperter har sagt att det är nu eller aldrig som gäller för dig för att komma till NBA, hur ser du på det?

– Nej det verkligen inte nu eller aldrig. Jag kommer ju prova om ett eller två år - då är det min tur.

Nu fokuserar han i stället på det som ligger närmast i tiden, nämligen EM-kvalet i den blågula tröjan i september. Men allra först - sommarledighet.

Rekryterades till FC Barcelona som 15-åring

Ludvig Håkanson är fostrad i Alvik basket men flyttade som 15-åring till Spanien för att spela för FC Barcelona. Där blev han klubbens yngste debutant någonsin i A-laget.

Den senaste säsongen har han varit utlånad till Sevilla.

Han spelade sin första match i det svenska landslaget som 17-åring.

Visa merVisa mindre