Allt fler flickor stannar i SIK

En lång och enträgen satsning har gett belöning för Sundbybergs IK innebandy. Sektionen har nämligen flicklag i alla ålderskullar från de allra yngsta – upp till seniorlagen. Något som inte är så vanligt på flicksidan inom innebandy.

  • Publicerad 16:00, 17 nov 2017

Prestationen är inte det viktiga

I Sundbybergs IK innebandy är det bredd före spets som gäller. Klubben har under många år jobbat hårt för att få många att fortsätta länge med sin sport och att alltid låta alla vara med. En sund och klok devis.

Och genom ett långsiktigt och outtröttligt arbete ser man nu alltså frukten av detta synsätt.

SIK har idag flicklag i alla åldersgrupper. Från de allra yngsta, som är födda i början på 10-talet, hela vägen upp till seniorlagen. Totalt strax över 100 grönvita innebandyspelare i olika åldrar. Tämligen unikt på flicksidan inom sporten, åtminstone för en breddklubb.

– Man känner en stolthet. Visst är det kul att lyckas sportsligt såklart, men det viktigaste är att ha en fungerande verksamhet med fokus på ungdomarna, säger Mårten Thalén, tidigare ordförande i SIK innebandysektion och numera senioransvarig.  

Varför är det så i SIK? Vad gör den lokala klubben för att så många stannar? Givetvis många olika parametrar, bland annat genom att ha samma hemmaplaner.
SIK bedriver sin verksamhet i Hallonbergen och Brotorp vilket skapar en samhörighet.

– Jag tror att den sociala biten är lite viktigare för en tjej som sportar än för en kille. Det är roligt att vårat upplägg lyckats att knyta an föreningens inriktning och tankesätt, säger Mårten Thalén som själv bor i Duvbo.

Allra mest handlar det om mjuka värden.

– Vi har som klubb jobbat med att flera av de äldre spelarna är faddrar och tränare. Även att lagen tränar efter varandra är viktigt, det skapar gemenskap, säger Brotorpsbon Hanna Ersson som är lagledare för F06-07.

Ordföranden Tomas Mattsson håller med Hanna Ersson.

– De träffas ju ofta vilket skapar ett tight umgänge. Det är även en fördel att vara en ”liten” kommun, spelarna bor i närheten och kan umgås på fritiden, säger Tomas Mattsson som även är lagledare i F04-05.

I breddklubben är segrar inte det viktigaste.

– Vi fungerar inte på det sättet, vi kör en mjukare linje. Prestationen är inte det viktiga. Jag tror och hoppas att vi ger barn och ungdomarna en bra start, säger Tomas Mattsson och fortsätter:

– Många har fortsatt upp i åldrarna trots att de inte gått så bra, så nyckeln är de andra värdena. Vi avdramatiserar resultaten och har fokus på glädjen och gemenskap.

Även om breddtänket kostar en och annan seger och framgång – är det värt det i det långa loppet.

– Men vi förlorar ju inte bara, vi vinner även en hel del. Alla får vara med här och vi når framgångar ändå. Och det är ju extra glädjande med tanke på vårt tankesätt. Det gör en stolt och glad, avslutar Hanna Ersson.

Mer SIK innebandy

Grundad som sektion i SIK 1993.

Har runt 250 medlemmar.

Seniorlagen har spelat tre säsonger i högsta serien: två för herr och en för dam.

Herrlaget spelar 2017/18 i division 3, damerna i division 2.

Har i dag flicklag från F10-11 upp till damlag.

Det ser nästan likadant ut på pojksidan även om några årgångar saknas där.

Bedriver verksamheten i Brotorpshallen samt i Hallonbergen.

Visa merVisa mindre

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger Anne...torsdag 21/1 1:15