Debutmål. Redan efter några minuter på plan lyckades talangen från Stocksund säkra AIK:s vinst mot Vasalund här om veckan. Foto: Joakim Hall

Albin Linnér om succéstarten - och siktet på allsvensk debut

Samtidigt som han studerar på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm är Albins målsättning att debutera för AIK i allsvenskan i år. Men han kommer också möta sin tidigare lagkamrater i FC Djursholm.

  • Publicerad 10:41, 30 jan 2017

I början av december blev det klart att Albin Linnér, från Stocksund, lämnar FC Djursholm och tar klivet till allsvenska storklubben AIK. Och det kunde knappast ha börjat bättre för 17-åringen.

Förra veckan spelade A-laget mot division 1-klubben Vasalund, första träningsmatchen för säsongen. I halvtid fick Albin hoppa in och bara tre minuter senare stänkte han in 3-0 i matchen som AIK tillslut vann med fyra måls marginal.

– Det är klart det är kul när man får komma in och lira med A-laget. Jag hade väldigt mycket energi och var nästan övertaggad. Sen fick jag smaka på känslan av att göra mål så det var riktigt kul, säger han.

Följer sin storebror

Att valet föll på AIK var naturligt enligt Albin. Förutom att FC Djursholm och Solna-klubben har ett nära samarbete så spelar även Albins två år äldre bror, målvakten Oscar Linnér, i laget.

– Han har lirat där i två år nu och det har gjort att jag fått följa klubben på nära håll och se hur de jobbar med juniorer, så det var inte mycket att tänka på innan jag gick över. Han är ju målvakt och jag anfallare så vi har bägge fått ut mycket av att träna tillsammans.

Men det är inte bara på fotbollsplanen Albin menar att han tagit hjälp av sin äldre bror som i somras tog studenten från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm.

– Jag går ju också på VRG och nu är jag ju och tränar under vissa förmiddagar. Man får ha en bra kommunikation med skolan, vad man ska lämna in - det bygger mycket på eget ansvar. Oscar var ju i exakt samma sits så jag tar hjälp av hur han löste saker.

"FC Djursholm har gjort så mycket för mig"

Albin som började sin karriär i IFK Stocksund har de senaste åren flyttat fram och tillbaka mellan Brommapojkarna och FC Djursholm. Till en början kommer han tillhöra AIK:s u-19 lag i Juniorallsvenskan - och då ställas mot just FC Djursholm som han hjälpte upp till högsta divisionen förra året.

– Det var snack om att jag kunde byta i somras redan, men FC Djursholm har gjort så mycket för mig som spelare så jag ville vara lojal och göra vad jag kan för att hjälpa dem upp, men nu var det rätt tillfälle, säger han.

– Klart det kommer vara speciellt att möta sina gamla lagkompisar, men när det väl är match kan man inte tänka på vilka tröjor det andra laget har.

Nyligen blev det klart att 17-åriga supertalangen Alexander Isak lämnar AIK för tyska stroklubben Borussia Dortmund.

Tar du över efter Alexander Isak nu?

– Det är mycket att leva upp till men jag ska absolut göra mitt bästa. Han är ett tecken på att klubben låter juniorer komma upp. Mitt mål är att göra allsvensk debut och det tror jag inte är omöjligt med hård och fokuserad inställning.

Någon specifik i A-laget som du ser fram emot att spela med?

– Alla är ju riktigt bra och roliga att spela med. Sen är det klart att spelare med mycket erfarenhet som Stefan Ishizaki och Nisse (Nils-Eric Johansson) hjälper oss yngre att komma in i laget.

AIK inleder den allsvenska säsongen den 2 april när de tar emot sina gulsvarta konkurrenter BK Häcken på Friends Arena. Förhoppningsvis ser vi både Albin och Oscar Linnér flera gånger under säsongen.

Albin Linnér

Ålder: 17 år, född 1999

Bor: Stocksund

Gör: Pluggar i gymnasiet på Viktor Rydberg Djursholm och anfallare för AIK.

Mål: Debutera i allsvenskan

Tidigare klubbar: Stocksunds IF, Brommarpojkarna och FC Djursholm

Sedan tidigare spelar Albins äldre bror Oscar Linnér för AIK.

Visa merVisa mindre