Hemma. Än så länge bor bägge Linnér-bröderna hemma hos föräldrarna i villan i Stocksund. Foto: Kevin Wedin

AIK-bröderna Linnér – "inte på liv eller död"

Danderyds Nyheter träffade lillebror och storebror Linnér hemma i Stocksund. Vi pratade om vem som är slarvigast, deras respektive roll i laget och varför det är skönt att spela med sin brorsa.

  • Publicerad 14:04, 15 mar 2018

Har man valt att spela för AIK så vet man att det kan blåsa i motvind, då får man vara beredd att axla det ansvaret.

Dagens dubbelpass är avslutat på Karlberg där AIK har sin träningsanläggning. Innan Oscar ska röra sig in mot stan för att fika, hans favoritintresse utöver fotbollen, och Albin grotta ned sig med psykologistuderande träffar vi dem hemma i villan i Stocksund.

– Jag har en tenta i psykologi snart så jag har just nu fullt upp med att träna fotboll och plugga de närmaste dagarna, säger Albin som om några månader tar studenten från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm.

LÄS MER: "På Viktor Rydberg var jag bara 'fotbollstönten'"

"Jag kanske är lite slarvig"

När vi kommer in i huset är det städat och ordning och reda. Men när vi följer upp med till den översta våningen, där de bägge har sina rum mitt emot varandra, så börjar bägge plocka i ordning och bädda sina respektive sängar.

– Inte för att jag är bra på det men han är nog inte så bra på att hjälpa till hemma med hushållsgrejer, städa och laga mat. Går man in på hans rum så kan det ibland vara lite väl stökigt, säger Albin.

– Jag kanske är lite slarvig, mitt rum kan vara som en ungkarlslya med kläder på golvet och obäddad säng, säger Oscar.

Debut. Oscars och Albins debuttröjor för AIK. Numren fick de av en slump. Foto: Kevin Wedin

Stärkts av motgångarna ifjol

21-åriga Oscar har en hel säsong i bagaget som förstemålvakt i AIK. Laget släppte in minst mål i Allsvenskan och slutade tvåa, trots det var en del perioder tuffare. Bland annat efter det att laget åkte ut mot portugisiska Braga i Europa League.

– Det är då man får inse att man håller på med en sport, det är viktigt, men det är inte på liv eller död. Sen får man också inse att man spelar i AIK, vilket är en av de klubbarna i norra Europa med tuffast klimat, säger Oscar och fortsätter:

– Har man valt att spela för AIK så vet man att det kan blåsa i motvind, då får man vara beredd att axla det ansvaret. Men motgångarna har stärkt mig som spelare och människa och gör att jag idag är mer rustad.

Hoppas. Albin hoppas i år få chansen i Allsvenskan på sin nya position. Foto: Kevin Wedin

"Kunde inte önska mig en bättre bror"

Ibland är det även skönt att ha en brorsa som man kan snacka med, som är i samma förening och vet hur allt går till, istället för att prata med en tränare eller föräldrarna.

– Han är väldigt hjälpsam i alla situationer och jag försöker gå i hans fotspår, både utanför och på planen. Jag kunde inte önska mig en bättre bror, säger Albin.

LÄS MER: Albin Linnér om succéstarten - och siktet på allsvensk debut

– Att prata av sig med sin brorsa istället gör att man inte behöver tänka på vad man säker, vi kan använda firare termer. Vi coachar varandra och diskuterar alltid träningarna i bilen på väg hem, säger Oscar.

Intresse från utländska klubbar

I vintras skrev Oscar på ett nytt kontrakt som sträcker sig till årsskiftet 2020/2021, samtidigt fanns det en rad andra klubbar som visade intresse, bland annat en Champions League-klubb och en klubb i engelska andradivisionen.

– Det fanns bra alternativ som kanske hade inneburit en markant högre lön jämfört med den jag hade i AIK tidigare. Men för mig, som fotbollsspelare, så känner jag att det var klokare att stanna i Stockholm, i en miljö där jag är hemma och trivs. Samtidigt är situationen väldigt tävlingsmässigt stimulerande och inspirationen känns på topp.

För Albins del, som ännu inte har hunnit debutera i Allsvenskan, hoppas han i år få chansen – men på en ny position.

– Jag har alltid spelat anfaller men i höstas testade de mig som ytterback och jag gjorde det bra, sedan dess är jag sedd som ytterback i A-laget, vilket jag trivs med eftersom löpningen är min främsta styrka, säger Albin och tillägger:

–Under försäsongen nu så är jag den som spelat mest fram till dess att tävlingsmatcherna började, så det har varit ett bra sätt att komma in i spelsystemet.

Målet för säsongen då? Guld.

– Vi ska göra det så bra vi kan och prestera 100 procent varje match. Det är en tuff liga, det är bara titta på Malmös facit de senaste åren och Östersunds Europaspel, men vi kommer satsa hela vägen, säger Oscar.