Anders Thorén (TuP) och Fredrik Federley (C) vill avpolitisera kommundelningsfrågan. ”Det handlar om lokal demokrati, vilket alla kan stödja oavsett partifärg”, säger de. Foto: Privat

TuP+C vill locka miljöpartister

Den nya koalitionen ”Ja till Tullinge kommun” lanserades officiellt i måndags av Fredrick Federley (C) och Anders Thorén (TuP). – Vi vill hjälpa folk från olika partier att kanalisera sitt engagemang, säger Fredrick Federley.

  • Publicerad 11:49, 27 sep 2013

Med ett år kvar till folkomröstningen om en eventuell kommundelning sjösätter Tullingepartiet och Centerpartiet nu en tvärpolitisk kampanjorganisation under namnet ”Ja till Tullinge kommun”, där folk med olika partifärg – och även lokala företag – ska kunna engagera sig.
– M, FP och KD har många väljare här i Tullinge som tycker att deras partier är för fega som inte sätter ner foten. Det finns säkert också många miljöpartister som är för en decentralisering. På det här sättet kan vi underlätta för folk att jobba för en delning utan att behöva bryta med sina partier, säger Fredrick Federley, som själv bor i Tullinge.

Anders Thorén (TuP) är påtagligt nöjd över att ha fått en allierad. Även om hans eget parti nu får konkurrens så ökar chansen att få höga siffror i folkomröstningen, resonerar han.
– Och det ger en ökad trovärdighet åt en kommundelning att en så pass känd och etablerad politiker stödjer tanken, säger han.
Fredrick Federley menar själv att hans bakgrund inom rikspolitiken kan göra skillnad.
– Jag har redan börjat kratta på regeringsnivå. Det gäller att veta vilka där som kan tänka sig att stödja en delning. Det gäller också att ”preppa” tjänstemännen. Det är många som missar det här viktiga lobbying-arbetet, säger Federley.

Miljöpartiets kommunalråd Dan Gahnström, också han Tullingebo, tror inte att några aktiva medlemmar i hans parti kommer att stödja ”Ja till Tullinge kommun”.
– Det är inte omöjligt att vi har en del väljare som lockas av småskalighet och närdemokrati. Men det är ingen generell linje i vårt parti att vi alltid skulle vara för kommundelningar. Vi tycker det är bra med mångfald och tror inte på att olika grupper ska isolera sig från varandra, säger Gahnström.