”För många Tullingebor är valresultatet en seger. Nu är frågan hur vi ska få den politiska majoriteten att lyssna på oss”, säger Anders Thorén, längst fram. Stående bakom syns Carl Widercrantz, Elisabet Thorén och Klas Bovin.

TuP: Vi ska nöta ut dem

En majoritet av Tullingeborna röstade ja till en kommundelning – men i Botkyrka blev det nej och kommunfullmäktige kommer inte att driva frågan vidare. Men Tullingepartiet ser omröstningen som en seger och ska fortsätta kämpa för en egen kommun. – Det handlar om en utnötningstaktik, säger Anders Thorén (TuP).

  • Publicerad 10:06, 19 sep 2014

Tullingepartiets Anders Thorén är så trött att han ”knappt kan stå på benen”. Det är dagen efter den stora folkomröstningen och Thorén har bara sovit i två timmar.
– Det snurrar runt i huvudet hur mycket som helst. Det har varit en enorm anspänning. Vi har ju hållit på sedan den 1 augusti, säger han när han träffar Södra Sidan utanför den gulgröna valstugan på torget i Tullinge.

För Thorén och partikamraterna är folkomröstningen i kommundelningsfrågan en framgång och antalet ja-sägare över förväntan. Under dagen har grattishälsningarna avlöst varandra och partiet har även fått fem nya medlemmar.
– Vi pratade om att få runt 60 men fick 67 procent. Det är två tredjedelar och alltså en kvalificerad majoritet av rösterna i Tullinge, säger Anders Thorén.

Men i hela kommunen så röstade bara 25,7 procent för en delning. Varför ska rösterna i Tullinge väga tyngre?
– Det är ju Tullingeborna som berörs! Om de vill ta ansvar och utveckla kommunen efter sina behov måste det vara upp till dem. En delning skulle inte göra någon skillnad för resten Botkyrkaborna, säger Anders Thorén.

Carl Widercrantz, politisk sekreterare i Tullingepartiet fyller i:
– Det finns inte någon kommun jag känner till där majoriteten i hela kommunen röstat för en delning. Det var också väntat, säger han.
Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande, anser däremot att resultatet i omröstningen talar för en sammanhållen kommun och kommer inte att fortsätta driva frågan.
– Och vi vet att chanserna att regeringen skulle gå emot kommunfullmäktiges inställning är minimal. Men sådana här processer tar tid. Jag tycker att Katarina Berggren borde ta sig en funderare över innerbörden av resultatet och bli lite mer ödmjuk, säger Anders Thorén.

I veckan kommer partiet att ta kontakt med Centerpartiet och Folkpartiet, som också är för en delning, för att se hur de nu ska driva frågan vidare.
– Vi kommer fortsätta så länge det finns en så pass stark opinion i Tullinge. Med det här stödet kan vi till och med driva det hårdare nu. Det handlar om en utnötningstaktik, säger Anders Thorén.
Backade i kommunvalet
Att partiet backade i kommunfullmäktige, de förlorar ett mandat och går från sex till fem, tycker de kändes väntat.
– Det är effekten av att vi gått på val på en fråga – att rösta för en kommundelning. Det får vi ta på priset av att vi vann den andra delen, säger Anders Thorén.

Relaterad information

MERA Vad händer nu?

Kommunfullmäktiges inställning väger mycket tungt om regeringen prövar en ansökan om en kommundelning.
TuP:s hopp är att om en kommun är negativ till en kommundelning samtidigt som kommuninvånarna tydligt uttalat sig för en delning måste regeringen avgöra om befolkningens vilja tillsammans med övriga aspekter innebär att det finns ”synnerliga skäl” att gå emot kommunens vilja.
När Salem blev en egen kommun 1983 var Botkyrka kommun emot delningen, men regeringen valde att gå emot det beslutet och bevilja Salembornas önskan om att bli en egen kommun.

Visa merVisa mindre