Mobilomröstningen som hölls i debattens inledning visade 49 procents stöd för delning och 51 procent emot. Foto: Petter Beckman

TuP utmanades på hemmaplan

”Nej, vi vill inte bygga några murar”. ”Alla kommer att vara välkomna i Tullinge”. Tullingepartiet fick fäktas både åt höger och åt vänster när kommundelningen debatterades i Tullinge i söndags. Kritikerna menade att ”närdemokrati” inte är det verkliga motivet för delning.

  • Publicerad 13:12, 29 aug 2014

– Jag undrar varför just Tullinge vill bryta sig loss från Botkyrka? Har det med den ökade mångfalden att göra? Hade Tullinge velat bli en egen kommun om de var en del av Danderyd också?
Tullingebon Anja Ericson, 19, fick fart på känslorna när hon inledde valdebatten om kommundelningen i Tullinge centrum i söndags. Bakom arrangemanget stod ungdomsredaktionen Botkyrkas röster, som även visade intervjuklipp med ungdomar  som var övervägande kritiska till delningen.

– Om jag ska vara ärlig har jag svårt att tro att bristen på närdemokrati är Tullingepartiets enda motiv. Det känns som att de vill bygga upp en mur, fortsatte Anja Ericson sitt inlägg.
Tullingepartisterna i salen var kritiska mot debattens upplägg och Anders Thorén (TuP) underströk att man inte alls ville bygga några murar.
– Vi vill bara få närmare till besluten och bättre kontakt med tjänstemän och politiker. Och ja, vi hade velat bilda egen kommun i Danderyd också om vi hade blivit behandlade på samma sätt av kommunledningen där. Vi blir överkörda i fråga efter fråga, sa Anders Thorén.

Men liknande anklagelser fortsatte att komma från både vänsterpartister och moderater i rummet:
– När jag är ute och pratar med folk i Tullinge hör jag ofta att ”vi vill inte ha med dem att göra”. Det är den känsla man får, sa Kia Hjelte (M).
Och den lokale SD-ledaren Robert Stenkvist uttryckte förståelse för Tullingeborna:
– Jag tror inte heller att det bara handlar om närdemokrati. Kanske är det att folk känner sig otrygga i en föränderlig värld. Och det är inget fult, man måste kunna diskutera det öppet utan att bli aggressivt bemött, sa Robert Stenkvist (SD).

En man i publiken tyckte för sin del att närdemokratin i Tullinge fungerar alldeles utmärkt:
– Jag har skrivit flera medborgarförslag och alltid fått snabba svar från kommunen. Jag förstår inte vad som skulle vara problemet.
Anders Thorén svarade:
– Lägger man förslag i linje med majoritetens politik är det klart att det går bra. Gnisslet uppstår om man har en annan åsikt än majoriteten. Då lyssnar de inte.
Tullingepartisten Rita Ilomäki protesterade med kraft mot antydningarna om främlingsfientlighet och ifrågasatte också varför det skulle vara odemokratiskt av Tullingeborna att stänga sig inne.

– Som om de andra inte kunde klara sig utan oss! Men de här ungdomarna som vi ser kliva fram i Alby, de kan mycket väl ta hand om sin kommun. Och de får mycket mer plats i kommunhuset när vi drar oss tillbaka. Det är inga stackare som blir kvar, det är jäkligt starka människor, sa hon och fick applåder.

Relaterad information

MERA Sagt under debatten

Inget är så farligt som när man ställer olika grupper mot varandra, när man bankar på den lokalpatriotiska trumman och säger ”alla andra får mer än vi”. Men nog fasen har det satsats i Tullinge. Och det finns ingen kommundel som är så väl representerad i kommunpolitiken.
Jimmy Baker (M)

Lägg pengarna på äldreomsorg och barnomsorgsplatser istället för på ny administration i en ny kommun. Det gör vi allra bäst tillsammans.
Katarina Berggren (S)

Vi är för om majoriteten i Tullinge är för. Det är som ett äktenskap. Om den ena parten vill skiljas fungerar det inte i det långa loppet. Men jag vet inte om de säger hela sanningen om varför de vill dela.
Robert Stenkvist (SD)

Det finns inga lyckade skilsmässor. Det är bara en förlust att skilja sig. Jag skulle tvärtom vilja se Huddinge och Södertälje tillsammans med Botkyrka för att kunna konkurrera med Stockholm.
Stefan Dayne (KD)

Jag tror att det är fler än Tullingeborna som vill ha mer självstyre och känna inflytande över de kommunala besluten. Vi vill införa kommundelsnämnder i alla områden, som får makt över en stor del av den kommunala budgeten.
Nils Junker (BP)

Närdemokrati är viktigt, men jag tror inte kommundelning är svaret. Utredningen visar att det blir stora övergångskostnader och jag tror att Tullinges ungdomar kommer att dra det kortaste strået.
Embla Holmlid Kolenda (MP)

Jag tycker att Tullingeborna själva ska få avgöra om de vill ta de här övergångskostnaderna eller inte. Kanske vill de göra färre stora satsningar på skidtunnlar och idéhus, så att de får råd. Låt dem bestämma.
Peter Siebert (FP)
 
Det främlingsfientliga argumentet finns, men inte i Tullingepartiet. Fast det enda bra argumentet, det om närdemokrati, håller inte. Undersökningar visar att det inte finns något sådant samband, demokratin blir inte bättre i en liten kommun.
Mats Einarsson (V)

Det finns ingen motsättning och vi bygger inga murar. ” Vi kommer att ha en skylt – ’Välkommen till Tullinge!’ På Tumba gymnasium möts alla, oavsett om man bor i Tullinge eller Alby. Vi har pratat om att ha bussar från norra Botkyrka till Lida för att fler ungdomar ska kunna komma hit och åka skidor.
Anders Thorén (TuP)


Så tycker partierna

S: Nej till delning
V: Nej
MP: Nej
BP: Nej
KD: Nej
M: Nej
FP: Respektera omröstningen. Om 2/3 i Tullinge eller hälften i hela kommunen säger ja så är FP positiva.
SD: Respektera omröstningen.
TuP: Ja till delning.

Visa merVisa mindre