”Tullingeborna går inte på propagandan”

– En tydlig majoritet på runt 60 procent i Tullinge borde vara nog för att vi ska bli en egen kommun. Det säger Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet, som tror att det är ungefär de siffrorna ja-sidan kommer att få i folkomröstningen.

  • Publicerad 10:00, 12 sep 2014

– Jag tror inte att Tullingeborna går på den skrämselpropaganda som ”Håll ihop Botkyrka” sprider. De goda exempel som finns hos de kommuner som frigjort sig från sina moderkommuner sedan 80-talet talar sitt tydliga språk, säger Anders Thorén (TuP) och fortsätter:
– Jag tror att våra framgångar från valet 2010 håller i sig. Vi hoppas på ytterligare 3–5 mandat och rent hypotetiskt skulle vi kunna bli näst största parti i Botkyrka.

Kan det inte bli så att vissa nöjer sig med att rösta för en kommundelning, men lägger sin kommunröst på något annat parti?
– Nej, jag tror inte det. Varken S eller M – med sina inre stridigheter – kan ju direkt slå sig för bröstet och vara nöjda med sin senaste mandatperiod. Inga stora projekt har gått i land och då tänker jag på Hågelbyplanerna, skidtunneln i Lida och Idéhuset i Tullinge. Jag tror att folk fattar sympati för Tullingepartiet som tydligt tagit ställning mot de projekten.

Hur stort stöd för en delning tror du krävs för att Tullinge ska bli en egen kommun?
– Jag har för mig att Katarina Berggren vid ett tillfälle sagt ungefär såhär: ”Det är klart att blir det upp mot 70 procent i Tullinge som är för en delning så får vi ta oss en funderare”. Skulle de ändå säga nej i ett sånt läge har jag svårt att se hur de ska kunna behålla sin trovärdighet. Då kommer frågan fortsätta leva och motståndet mot dem som inte lyssnar på medborgarna bli större.

Vad tycker du krävs då?
– Vi ska ha en väldigt tydlig majoritet i Tullinge för att göra det stora ingrepp en kommundelning trots allt är. Då räcker det inte med 51 procent av rösterna. Men hamnar vi på en nivå runt 60 procent borde det vara nog. Och det är ungefär där vi känner att stödet ligger.

Relaterad information

MERA Vad händer om...

Vad händer om färre än hälften av Tullingeborna röstar ja till delning? Carl Widercrantz, politisk sekreterare i Tullingepartiet, ger följande besked:
”Om färre än hälften i Tullinge vill dela, då kommer vi inte att driva frågan vidare. Tullingepartiet kanske finns kvar som ett lokalt intresseparti för Tullingefrågor. Men vi kommer inte att fortsätta samla opinion för en kommundelning. Vi har fått till den här folkomröstningen och det är nu det gäller”.

Visa merVisa mindre