Björn Persson pulsar mellan sin villa på Örnberget och Tullinge torg varje dag. ”De måste ploga oftare, det är jobbigt att gå i snömodden. Man måste ha kondition för att orka”, säger han. Foto: Johannes Liljeson

Tullingebor kräver svar om usel snöröjning

Insnöade pensionärer, glashala vägar och skolbarn som tvingas gå ute i gatan. Det var några av problemen med snöröjningen i Tullinge som togs upp på medborgardialogen i Banslätts­skolan i tisdags. Nu lovar centrumägaren att byta entreprenör till nästa vinter.

  • Publicerad 14:54, 15 feb 2013

– Det blir bara värre och värre. Förra året fanns det ett journummer att ringa när det inte plogades, sedan Peab tog över är det borta.
Det berättar Gunborg Bengtsson, som kommit till mötet tillsammans med sin man Gunnar. De och ett femtiotal andra Tullingebor hade hoppats få diskutera snöröjningen med de ansvariga på Botkyrka kommuns förvaltning, men ingen av tjänstemännen dök upp på mötet.

Istället är det ordföranden för Tullinges dialogforum, Jens Sjöström (S), som hälsar välkommen i Banslättsskolan matsal.
– Men jag lovar att personligen ta med mig alla synpunkter till förvaltningsledningen. Sedan får alla som skriver upp sin adress på listan svar från förvaltningen, säger Jens Sjöström.
Att mötet är välbesökt är ingen slump. Många Tullingebor har påverkats av problemen med snöröjningen och tidigare i vinter JO-anmäldes kommunen av en person som blivit inplogad i sitt hem.
– Det finns inget försvar för det. Det har varit ett bristande uppföljningsansvar, men det har blivit bättre de senaste åren, kommenterar Jens Sjöström.

Men Tullingeborna verkar inte hålla med. Efter presentationen får mötesdeltagarna sitta ner i grupper och skriva lappar med frågor och kommentarer till kommunen. Samma ämnen återkommer gång på gång och listan växer sig lång. Trottoarerna plogas igen, även prioriterade gator får vänta i dagar på snöröjning, och ingen tar ansvar. 
– De upphandlar samma entreprenör år efter år. Det går inte att skylla på leverantören, det här måste kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren ta tag i, säger Ingmar Olofsson, som själv arbetat med snöröjning.  
Torget får ny snöröjare

Även Björn Persson,
som bor i en villa på Örnberget, vet hur snöröjningen borde fungera. Han jobbar på ett bygge och känner många som kör plogbil. Men på gatan som leder till hans hus är vallarna höga och snömodden tung att gå i.
– De kommer för sällan och de som kör plogbilen vet inte hur de ska göra. Vid min sommarstuga är det tio gånger bättre plogat, säger han.
Men även om kommunen inte lovade någon bättring finns det hopp för Tullingeborna inför nästa vinter. Peter Greitz, fastighetsutvecklare hos Tulia, som äger Tullinge torg, lovade en ny entreprenör till nästa vinter.
– Vi har pratat med dem som sköter torgets planteringar och vi tror att de kommer att sköta uppdraget bra, säger han.

Relaterad information

Några av synpunkterna

Här är några av kommentarerna som kom fram under mötet och som nu har överlämnats till Botkyrkas förvaltningsledning.

Ingen samordning mellan plogning och sandning. Om man plogar utan att sanda blir det glashalt.

Det har inte skottats utanför vårdcentralen på hela vintern.

På parkeringen vid centrum är handikapplatserna igenplogade.

Busshållplatserna är igensnöade. Man tvingas vänta på bussen ute i gatan.

Längs vägen vid Falkbergsskolan och Eklidsskolan plogas inte trottoarerna. Barnen måste gå bland bilarna.

Räddningstjänsten kommer inte fram.

Snön forslas inte bort. Istället bildas vallar som trycks utåt sidorna och förstör staket och häckar.  

Pensionärer och personer med funktionsnedsättning har inte kunnat gå ut på hela vintern.

Visa merVisa mindre