”Om man kan kontrollera alkohol med systembolaget så kan man kontrollera spelandet också,” tycker Saleh Karrani.

Spel ett problem för många unga

Fler än hälften av Skärholmskillarna som spelar för pengar upplever sitt spelande som ett problem. Det visar siffror från Stockholmsenkäten. – Ungdomar ska inte vara i den situationen, säger Nabila Abdul Fattah från 2:a hemmet.

  • Publicerad 10:00, 19 dec 2014

I Skärholmen är det en större andel killar i årskurs två i gymnasiet som har upplevt problem av spel för pengar än i någon annan stadsdel
i Stockholm. I Stockholmsenkäten, som görs vartannat år av gymnasieelever i årskurs 2, uppger 58 procent av killarna i Skärholmen som spelat det senaste året att de upplevt att de har haft problem.
 
I Botkyrka är siffran 34 procent för båda könen sammanlagt.
Nabila Abdul Fattah som jobbar som verksamhetsutvecklare på 2:a hemmet i Skärholmen är övertygad om att siffrorna beror på att Skärholmen och Botkyrka är socioekonomiskt utsatta områden.
– Det är en kombination av flera saker som gör att ungdomar börjar spela. Kickar, eller att de behöver pengar. Och maskinerna diskriminerar inte, de frågar inte efter betyg, säger hon.
 
Hon tycker att siffrorna ska tas på allvar.
– En person med problem är en person för mycket. Ungdomar borde inte vara i den situationen, säger hon.
”En sista utväg”
Södra Sidan har tidigare publicerat Albylaget Konyaspors pressmeddelande om att de ger bort Svenska Spels sponsorpengar eftersom de anser att Svenska Spel inte tar sitt ansvar för spelmissbruk. Stockholmsenkätens siffror har gett Konyaspor vatten på sin kvarn.
 
– Finns det Vegas på varenda pizzeria är det lätt att man stoppar i pengar. Arbetslösa ser det som en sista utväg. Det får följder, säger Konyspors ordförande Ali Khalil.
Albykillen Josef var en av de som fastnade för spel som ung. När det var som värst gick många tusenlappar till spelandet varje månad.
– Oftast 7 000 till 8 000, fast vissa månader kunde det vara 20 000. Åldersgräns spelar ingen roll, man fixar bara någon annans spelkort, säger han.
 
Josef tror inte att det finns någon annan lösning än att ta bort maskinerna. Men Saleh Karrani och William Shahoud från Konyaspor tänker sig en lösning där någon sorts kreditupplysning införs, och utifrån det sätta ett maxbelopp att spela för.
– Det bästa vore kanske att bara ha Vegas i spelhallar, funderar William Shahoud.
Nästa år kommer Konyaspor att dra igång föreläsningar kring spelmissbruk. Något som skolorna redan borde ha, tycker killarna.
 
– Vi i styrelsen är själva unga och vi har sett hur spelmissbruket ruinerar och isolerar ungdomar och gör att de blir skuldsatta, säger Saleh Karrani.