Ronnie Anderson (V) menar att fler elever skulle ta seriöst på skolan om de såg en tydligare koppling till arbetslivet.

”Skolorna borde bjuda in näringslivet mer”

Kommunens mest företagarvänliga politiker finns just nu inom Vänsterpartiet och Tullingepartiet, enligt den utmärkelse som Företagarföreningen i Botkyrka-Salem delade ut i våras. – Skolan borde bjuda in näringslivet mycket mer, säger Ronnie Anderson (V).

  • Publicerad 13:18, 29 aug 2014

Ronnie Anderson (V), som brukar få sin bil servad i Erik Königs verkstad i Bovallen, håller med om att kommunen måste bli bättre på att hjälpa företagen med mark. Men hans främsta förslag handlar om att intressera ungdomar för att ta de jobb som faktiskt redan finns i bilverkstäder och andra lokala småföretag.

– Jag jobbar själv som lärare och möter många elever som inte har någon aning om vad de vill bli. De gömmer sig bakom attityden ”jag bryr mig inte” och skiter i skolan. Men de är i själva verket jätte­oroliga. Och samtidigt vet jag företag som klagar på brist på arbetskraft, säger han.

Ronnie Anderson tycker att småföretagen borde komma till skolorna för att presentera sig och ta med sig elever på studiebesök.
– På högstadiet tänker många att de ska bli artister eller fotbollsproffs. Men fyra av fem kommer ändå att jobba på små och medelstora företag. Det är viktigt att de får se att den här sortens vanliga jobb finns och att det kan vara helt ok, säger Ronnie.

Pierre Blankenburg
från Tullingepartiet fick också Företagarföreningens utmärkelse i våras. Han tycker att kommunen måste bli mycket bättre på att kommunicera med småföretagen och lyssna på deras behov.
– Ett konkret exempel är att Botkyrka kommun vill att företag i Botkyrka Hantverksby i Tullinge ska flytta för att bereda plats åt nya företag inom läkemedelsindustri och forskning. Och man erbjuder inte de avhysta någon ny plats för etablering, säger Pierre Blankenburg.

Han räknar upp flera mindre entreprenadföretag som jobbar med snöröjning och gatuunderhåll lokalt, som känner sig bortdrivna av kommunen.
– Tullingepartiet ser inget fult och smutsigt i att det finns småföretag som bedriver verksamhet inom exempelvis maskinentreprenad utan ser det som en naturlig och nödvändig del av vårt samhälle och vi ser inget skäl till att avhysa dem.

Enligt kommunledningen är detta ett missförstånd – uppsägningen av arrenden beror på planeringen inför Förbifart Tullinges första etapp, inte på att de trängs bort av läkemedelsföretag.