Schack – ett gym för hjärnan

Schackspelaren och läraren Johannes Haddad vill sätta Skärholmen på schackkartan. Med sitt nya initiativ Chess club på Internationella engelska skolan verkar han redan vara på väg.    – Jag ska göra schack populärt, säger Johannes Haddad.

  • Publicerad 14:15, 17 okt 2014

En gång i veckan träffas hög- och mellanstadieelever på den engelskspråkiga friskolan i Sätra för att utbildas i schack och tävla med varandra.
Johannes Haddad, som själv har spelat sedan 13 års ålder, är övertygad om att schackspel kan gynna elever både i studierna och socialt.
 
– Vi vill få eleverna att utveckla sina sinnen och förmågor, på ett socialt sätt. Schack aktiverar hjärnan och hjälper problemlösningsförmågan, säger Johannes Haddad.
– Det hjälpte mig när jag gjorde matte igår, flikar eleven Tamara Gajic in.
 
Klockan halv fyra sätter sessionen igång men redan klockan tre sitter flera elever och spelar. Under timmens gång ramlar nyfikna elever in och som mest blir de 24 stycken.
– Vi har slagit rekord i dag! säger Johannes Haddad.
– Jag ville inte spela från början, det är inte så populärt, men min mamma sa åt mig att börja. Nu tycker jag det är roligt, så jag kommer fortsätta, säger eleven Havi Ahmad.
 
Och det verkar som att flera elever delar Havi Ahmads åsikt kring den anrika sporten.
– Det är nog inte så populärt, men man kan locka folk med medaljer, vi får se om det kommer fler, säger Jasmine Bakaeva.
– Det har rykte att vara en nördig sport men vi har till exempel den populära killen här inne som spelar, så på det sättet höjer vi statusen. Sedan är jag gammal säljare så jag ser till att de tycker att det är häftigt. Det här kommer att bli en innegrej, fortsätter Johannes Haddad.
 Han är övertygad om att schackens popularitet kommer att öka, inte bara i skolan, utan även i området.
 
Den 16 oktober startade han, tillsammans med två andra schackspelare från området, klubben SK127 Skärholmen. Samlingsplatsen är Engelska skolan och kursen är öppen för alla – vuxna som barn.
– Vi vill gynna föreningslivet och samtidigt få in fler vuxna i skolan, säger Johannes Haddad.
På sin gamla skola lyckades han locka spelare med en minst sagt innovativ metod.
– Jag gick till kaféet och satte mig ensam med ett schackbräde tills någon ville spela. Till sist kom det två killar och slog sig ner. En av dem blev senare Södertäljes bästa spelare.
 
Den andra killen kom från Irak och kunde inte språket så bra, så han hade inte så bra självförtroende i studierna. Men med hjälp av schacket så fick han självförtroende och det gick bättre i skolan, säger Johannes Haddad.
 
Chess club har en månad på nacken och eleverna verkar bli fler. Mellan 60 till 70 elever träffas en gång i veckan för att turnera och lära sig nya proffsdrag. Tolvåriga Alan Danear har varit med vid varje tillfälle och är Johannes högra hand. Han har själv spelat i sju år och tror att fler kommer att uppskatta schack tack vare Chess club.
– Jag tycker att det här är en jättebra idé, jag tänker att det är som att gymma med hjärnan, säger Allan Danear.

Relaterad information

Vill du vara med och spela?

Vad: Den nystartade schackklubben SK127 Skärholmen.
Var: Internationella engelska skolan i Sätra, Storsätragränd 8.
När: Den 16 oktober invigdes klubben och kommer att träffas en gång
i veckan. För att veta
mer om exakta dagar kontakta engelska skolan,
08–120 288 60.
Håll utkik efter schackklubben för tjejer som kommer att startas inom kort!