Anders Thorén från Tullingepartiet vill inte vara med i Katarina Berggrens (S) Botkyrka. Vem har rätt? Foto: Johannes Liljeson

Nu börjar kampen om Tullinge på allvar

Är det osolidariskt? Eller blir det tvärtom bättre demokrati för alla om Botkyrka delas upp i mindre bitar? Hösten 2014 ska alla Botkyrkabor få rösta om Tullinge ska bli en egen kommun eller inte. Vi kickar igång med en rejäl debatt – med ledande politiker och Botkyrkabor. Och redovisar några färska opinionssiffror.

  • Publicerad 16:26, 25 jan 2013

När Anders Thorén började dela ut flygblad för ett självständigt Tullinge hösten 2010 hade han aldrig hållit på med politik tidigare.
– Det var först när jag blev pensionär som jag på allvar började fundera kring hur Tullinge har förtätats och hur mycket hela kommunen har vuxit. Jag tänkte att såhär kan det inte fortsätta. Och jag fångades av visionen: tänk om vi kunde bli självständiga och få bestämma utvecklingen själva!

Idag är Anders Thorén gruppledare för Tullingepartiet och det var han som tog initiativet till namninsamlingen som nu lett till att alla Botkyrkabor ska få rösta om kommundelningen i september 2014. Beslutet togs av kommunfullmäktige i torsdags.
Problemet, som Anders ser det, är att Botkyrka är för stort för att Tullingebornas behov ska kunna tas till vara ordentligt.
– På de lokala dialogforum­mötena driver majoriteten sin egen agenda. Efter valet 2010 när vi ville prata om en ny pendeltågsuppgång, som är en viktig fråga för många här, då tystades vi ner. Majoriteten hade bestämt att vi skulle prata om ett Idéhus som de vill bygga. Det blev en nästan hätsk stämning.
– Och när vi såg förfallet i Tullinges skolor, hur barnen kom hem med trasiga skolböcker samtidigt som det satsades på skolorna i andra kommundelar, då började många Tullingebor misströsta. Vi vill kunna styra hur pengarna fördelas.

Får ni mer resurser som egen kommun?
– Vi blir rikare i den meningen att vi kan få bättre kvalitet för pengarna. Vi vill fokusera på det lilla och det nära, på barn och äldre snarare än på spektakulära byggen som ska ”sätta kommunen på kartan”. Vi är inte emot utveckling, tvärtom vill vi att man tar ett ordentligt grepp om Tullinge centrum. Men det måste utgå från vad medborgarna själva vill ha.

Hur ser du på kritiken att ni är osolidariska?
– Det är lätt att bli påhoppad med det argumentet. Men vi är inte osolidariska, det statliga utjämningssystemet gör att Nya Botkyrka inte förlorar ett öre vid en delning. Det skulle också bli en nystart för Botkyrka, politikerna skulle förstå att de inte lyckats svara upp mot folks demokratikrav. Invånarna i norra Botkyrka skulle bli bättre representerade om kommunen blev mindre.

Förstärks inte den sociala uppdelningen?
– Visst finns det stora sociala skillnader idag, men villkoren i Hallunda och Fittja har inte förbättrats ett dugg de senaste 20-30 åren, trots att vi hängt ihop i en stor kommun. De kan göra samma sak som vi: kräva större inflytande över resursfördelningen. Kanske är det dags för ett Hallundaparti.

Relaterad information

Oenighet om folkomröstningen

På valdagen den 14 september 2014 hålls en folkomröstning för alla Botkyrkabor med alternativen:
JA – jag vill att dagens Botkyrka delas upp i två nya kommuner: Botkyrka kommun och Tullinge kommun.
NEJ – jag vill att Botkyrka ska fortsätta vara en sammanhållen kommun, där kommundelen Tullinge är kvar som en del av Botkyrka kommun.
Svarsblanketten inleds med frågan ”Vill du att kommundelen Tullinge ska brytas ut från nuvarande Botkyrka kommun? Tullingepartiet är kritisk till formuleringarna och menar att orden ”brytas” och ”sammahållen” är värdeladdade. ”Jag håller inte med, vi måste ju tala om vad det handlar om”, svarar Katarina Berggren (S).

Visa merVisa mindre