Nazister eldar på hatet i Tullinge

Planen på att öppna ett asylboende för upp till 130 personer i Ulfsbergsgården i Tullinge har skapat lynchstämning på nätet. Men samtidigt som rasistiska krafter för-söker utnyttja folks oro vädjar nu flera Tullingebor efter en mer nyanserad debatt.

  • Publicerad 11:12, 24 okt 2014

Direkta uppmaningar till våld har varvats med ilska, oro och attacker på svensk invandringspolitik på både Södra Sidans hemsida ochi Facebookgruppen ”Alla som älskar Tullinge” sedan nyheten om asylboendet blev känd i förra veckan. Under helgen satte också nazistiska Svenskarnas parti upp affischer – som snabbt revs ner – längs Tullinge strand.
– Både Svenskarnas parti och Sverigedemokraterna utnyttjar ju det här till max. Tyvärr har debatten polariserats. Det blir svart eller vitt och den stora massan som sitter i gråzonen vågar inte ge sig in i diskussionen. Det är farligt, säger Joachim Petersen som bor ett stenkast från Ulfsbergsgården.
Han är en av administratörerna till facebookgruppen ”Alla som älskar Tullinge” och aktiv i Tullingepartiet. Både han och hans fru Inger Petersen är i grunden positiva till att det öppnar ett asylboende i området.
 
–  De närmaste grannarna har inte heller något emot asylboendet i sig. Det är mängden som skrämmer. 130 är för mycket, det blir ett väldigt liv med så mycket folk. Och fastigheterna dömdes ju ut när det var LSS-boende där. Jag har svårt att se hur det ska kunna bli humant, säger Inger Petersen.
 
Hon berättar att deras dotter sagt att hon inte kommer våga gå ut med hunden i området runt Ulfsbergsgården av rädsla för att de människor som flyttar in där kanske är psykiskt instabila.
– Många som kommer är ju krigshärjade och trasiga psykiskt. Hur reagerar de
i stressade situationer? Kommer det finnas personal dygnet runt? Allt man inte känner till är man ju rädd för. Det här väcker så mycket frågor, säger Inger Petersen.
Många vi pratar med är rädda att den uppiskade stämningen ska leda till att folk riktar sin ilska mot människorna som flyttar in i asylboendet.
 
– Därför är det oerhört viktigt att vi alla, inklusive kommunpolitikerna, går dit ibland och säger hej. Det är redan flera starka röster i Tullinge som tänker hjälpa till att samla in kläder, skor och ge människorna som flyttar in ett varmt välkomnande. Jag tar med mig vår dotter om hon inte vågar gå själv, säger Joachim Petersen och vänder sig mot Inger.
 
En granne till Joachim och Inger som passerar på torget säger att hon redan har börjat samla ihop kläder.
– Visst kan man ha synpunkter på om Ulfsbergsgården är lämpad för så mycket folk och på företagsverksamheten bakom asylboendet. Men den här lynchstämningen… jag är chockad över hur folk tänker. Det verkar som vissa vill bygga murar runt Tullinge. ”Vi och dom”-tänket är extremt starkt, säger hon.
Tullingebon Catarina Blomberg, som själv jobbar med nyanlända flyktingar, är inne på samma linje.
 
– Det är ganska homogent här. Så det är nog en rädsla för förändring som skapar den här oron. Den största missuppfattningen är att vi skulle vara annorlunda än människorna som kommer, men vi är så lika, säger Catarina Blomberg.


Vill du kommentera artikeln? Maila ditt inlägg till redaktion@sodrasidan.se

Relaterad information

Turerna kring asylboendet

Botkyrka kommuns ekonomichef Niclas Johansson kände redan den 6 augusti till företaget Hero AB:s planer på att öppna ett asylboende på Ulfsbergsgården i Tullinge. Men den 16 augusti kom beskedet från Hero att man fått avslag i den första sökomgången.
Den 16 september informerade Hero AB Katarina Berggren (S), Jimmy Baker (M) med flera i kommunstyrelsen om att bolaget var på väg att söka igen.
Den 8 oktober fick kommunen beskedet att Migrationsverket gjort ett tilldelningsbeslut för 130 platser i Ulfsbergsgården.
Nu återstår flera ytterligare inspektioner av Migrationsverket samt en omfattande bygglovsprövning av kommunen innan Hero AB kan få ett defintivt besked.

Visa merVisa mindre