”Drömmen är NBA”, säger ungdomsspelarna i JKS basket. Vad som krävs för att komma dit? ”Träning och vilja”. Foto: Johannes Liljeson

JKS basket är bäst i Norden

För två veckor sedan vann JKS basket från Bredäng Nordiska mästerskapen för pojkar födda 1999. Nu jobbar föreningen målmedvetet med att behålla alla talanger i klubben för att på sikt skapa ett ­seniorlag på elitnivå.

  • Publicerad 14:00, 20 apr 2012

På en given signal slutar alla att studsa med sina basketbollar och det blir helt tyst i Bredängshallen. Ilias Agathangelidis, coach för JKS 99:or, samlar alla spelarna i mittcirkeln. Efter en kort genomgång drar träningen igång.
– Att de här killarna är bland de bästa i Norden är inte resultatet av ett års arbete. Flera av dem har spelat med 97:orna och nu tränar och spelar de med 98:orna. Så när de möter lag i sin egen ålder har de direkt ett övertag, säger Ilias Agathangelidis.
Han arbetar till vardags som idrottslärare på Bredängsskolan och träffar många av spelarna i laget ”nästan hela tiden”. Förutom fyra kvällsträningar i veckan håller han två dagar i veckan frivilliga morgonträningar som startar redan klockan sju.
– Vi får en bra utbildning med bra träningar, säger Jonathan Wondimagegne.
Han blev utsedd till matchens bästa spelare när JKS slog det finska laget Wartti i finalen av Scaniacupen (inofficiella Nordiska ungdomsmästerskapen) i Södertälje för två veckor sedan. Marvin Halabi blev Scaniaking, turneringens bästa spelare, och uttagen i all star-laget tillsammans med bland andra Ebou Dibba.
Hinner ni med något annat än basket?
– Vi hinner med. Men vi kör bara basket. Är det öppet och någon ledare är här så kör vi, säger Ebou Dibba.
Aseffa Hailu, coach för 97:orna och spelare i seniorlaget, säger att JKS framgångar på ungdomssidan till stor del beror på att många har spelat ihop ”sen de kunde lära sig att gå”. Men i 15-årsåldern är det ändå vanligt att lagen splittras när spelare dras till andra klubbar.
– Vi har startat ett herrlag
i division 2 för att försöka behålla de talanger vi har i klubben. Men vi måste först och främst upp i basketettan. Har vi tillräckligt många bra spelare och coacher på seniornivå är det nog många av de yngre som stannar kvar, säger Aseffa Hailu.
– Klart att vi vill hålla ihop laget så länge som möjligt, säger Ebou Dibba.
99:orna vann säsongens division 1-serie efter att ha förlorat en enda match. Nu är deras nästa mål slutspelet som startar i Högdalen den 28 april med kvartsfinal mot Blackeberg. Oavsett hur det går är coachen Ilias Agathangelidis noga med att understryka att det är många saker som avgör hur duktiga basketspelare killarna kan bli.
– Skolan är viktigast. Det finns en respekt i båda riktningarna mellan mig och killarna som gör det lätt att hålla isär lärar- och tränarrollen. Man kan inte spela basket på nästa nivå om man inte lär sig allt det andra också. Disciplin, självförtroende, kamratskap. Allt det där är jätteviktigt, säger han.