”Vi tycker också att man kan göra ett idéhus, men på ett annat sätt. Låt oss lösa det här tillsammans, vi sträcker ut en hand,”, sa Anders Thorén (TuP) efter mötet och demonstrerade sitt partis alternativförslag för Magnus Andersson från kommunen. Foto: Petter Beckman

Idéhuset delar Tullingeborna

Motståndarna till Idéhuset var i klar majoritet på det stora samrådsmötet i Falkbergsskolan  måndags. Men flera på mötet tog också projektet i försvar. – Ni som klagar glömmer att det finns andra behov än era egna, sa Tullingebon Anne Percy och fick applåder.

  • Publicerad 11:08, 4 apr 2014

”Vilka här tycker att det här är fel plats för Idéhuset?” En skog av armar sträcktes upp i luften. Kritikerna, många med hemvist i Tullingepartiet, vann definitivt matchen på samrådsmötet i måndags om man ser till antal och röststyrka.
Mycket av kritiken handlade om de p-platser som måste flyttas till andra sidan Nibblevägen för att ge plats för Idéhuset.
– Ska jag behöva korsa vägen för att handla mat? Det blir en trafikfara. Då åker jag hellre till Willys i Tumba och handlar. Vårt centrum är redan sårbart och kommer att förlora ytterligare kunder på det här, sa en kvinna.
Flera påminde om Tullingepartiets alternativa förslag, med ett kulturhus i andra ändan av centrum, vilket många ansåg vara bättre.
– På det här viset bygger ni fast oss i en lösning där alternativa förslag inte längre går att genomföra, sa Christian Dahlberg, som nu tänker engagera sig i Tullingepartiet.
Positiva röster hördes
Anders Thorén, gruppledare för TuP, påpekade att en ny pendeltågsuppgång kan komma att byggas inom tio år, vilket kommer att ändra hur folk rör sig i centrum.
Samhällsbyggnadschefen Magnus Andersson representerade kommunen:
– Oavsett vilken helhetslösning man vill ha så måste man ju börja i någon ända. Med en placering i andra ändan av centrum uppstår andra slags konflikter. Och även med en ny pendeluppgång tror jag att det här läget är alldeles utmärkt, sa han.
Mot slutet av mötet hördes också fler positiva röster.
– Jag är född här i Tullinge och jag är jätteglad för Idéhuset. Jag ser behovet hos ungdomarna att ha någonstans att mötas. Det är inte bara antalet p-platser som räknas, livet handlar också om sociala kontakter. Det glömmer ni, sa Anne Percy och fick medhåll av flera andra.
En nyinflyttad man vid namn Tommy hängde på:
– Jag välkomnar att det finns en politisk vilja att göra något åt centrum och att det händer något för de unga. Det är bra att vi kan påverka och jag delar inte den alltigenom negativa stämningen som hörts här på mötet, sa han.

Fotnot: Synpunkter på detaljplanen om idéhuset ska vara inlämnade senast den 25/4. Besök www.botkyrka.se för mer info.

Relaterad information

MERA Frågor och svar:

Så här svarade samhällsbyggnadschefen Magnus Andersson:


1. Kommer det att finnas pengar avsatta för att klara underhållet och de betydligt ökade driftskostnader som Idéhuset för med sig?
– Självklart leder de ökade drifts- och underhållskostnaderna till att en större del av kulturbudgeten kommer att gå till Tullinge.

2. Varför placerar man inte Idéhuset på andra sidan Nibblevägen?

– Det skulle slå ut en stor del av infartsparkeringen, om man inte vill spränga i bergknallen och kalhugga den.

3. Ni beräknar att Idéhuset ska få tusen besökare om dagen. Var ska de parkera?

– Det handlar inte om nya besökare, utan om att fånga upp de folkströmmar som redan idag passerar centrum.

Visa merVisa mindre