Ericssons arv ska lyfta Alby

För hundra år sedan ägdes hela Alby av telefonkungen Lars Magnus Ericsson. I februari flyttar socialtjänsten ut ur hans slottsliknande herrgård och nya möjlig­heter öppnar sig. – Kanske kan det bli en ”Ericsson Academy”, säger Karin Lekberg, chef på Subtopia.

  • Publicerad 10:15, 22 nov 2013

Med sitt klocktorn, sina romerska pelare och snidade drakar sticker Alby gård verkligen ut. Här, ett stenkast från Albysjön, bodde Sveriges mest kända industriman  – telefonkungen Lars Magnus Ericsson – åren 1895 till 1916.
– Han köpte gården när han hade tröttnat på sitt telefonbolag och ägnade sig istället åt att bygga i betong och att utveckla ny jordbruksteknik. Han konstruerade en elektrisk plog här ute på ängarna. Men den här historien är okänd för de flesta, säger Karin Lekberg, chef för det kreativa centret Subtopia, som ligger inrymt i Ericssons gamla ladugård i närheten.

Sedan 1947 ägs gården av Botkyrka kommun och i många år har socialtjänsten bedrivit öppenvård i de ­dekorerade salarna. Men i februari 2014 flyttar öppenvården till Tumba och Karin Lekberg håller nu, tillsammans med Krister Kalte vd för Upplev Botkyrka AB, på att tänka ut vad byggnaden ska kunna användas till.
– Vi fick veta det här för bara någon månad sedan och blev väldigt överraskade. Det är en dröm jag har haft i många år att den här viktiga delen av vårt kulturarv ska kunna öppnas upp och göras tillgänglig för allmänheten, säger Karin Lekberg.
Sonderingar pågår nu för att hitta en extern hyresgäst som vill starta upp någon form av verksamhet i huset, som kan bidra till att locka besökare till Alby och Botkyrka. Men inte till vilket pris som helst, förklarar Karin Lekberg.
– En förutsättning är att de historiska värdena inte förstörs och att innehållet passar ihop med kommunens mål om delaktighet och öppenhet, säger hon.

Hennes vision är att i samarbete med det nutida telecombolaget skapa en ”Ericsson Academy”.
– Det är inget som vi har pratat med Ericsson om ännu. Men tanken skulle vara att knyta an till historien och samtidigt ta till vara all den kreativitet och smarthet som finns bland ungdomarna i kommunen. Vi välkomnar alla initiativ, säger hon.
Krister Kalte fyller i:
– LM Ericsson skapade Sveriges främsta varumärke och måste ha varit en otroligt kreativ person. Han kan verkligen fungera som inspiration för entreprenörsskap, säger han.

Relaterad information

MERA Gård med lång historia

Alby gård har anor från medeltiden, men blev framförallt känd som krog på 1600-talet, när dåtidens Göta landsväg passerade i närheten.
Gården köptes 1895 av uppfinnaren och industrimannen Lars Magnus Ericsson, som då just hade sålt sitt telefonaktiebolag.
Ericsson gjorde flera ut- och tillbyggnader, bland annat klocktornet i barockstil och den kupolförsedda kägelbanan i backen ovanför. Men pelarna och den tempelliknande entrén kom på plats redan i början på 1800-talet.
Ericsson startade också ett storskaligt experimentjordbruk på platsen. Han byggde bland annat en enorm transportramp i betong, liknande en romersk akvedukt, där människolatrin från Stockholm forslades upp till en förädlingsanläggning där avföringen komposterades till förstklassigt gödsel.
LM Ericsson flyttade från Alby gård till sitt nybyggda palats i Hågelby 1916.


Ericsson byggde sin första telefon som 17-åring och kom senare att utveckla och förbättra Graham Bells uppfinning. Hans telefonaktiebolag är idag ett av Sveriges mest kända varumärken.

Visa merVisa mindre