”Man borde satsa mer på ungdomar än vad man gör idag. Det finns många barn som inte vill vara hemma hela tiden. Det kommer man ju åg själv", säger Jennifer Backman i bakgrunden. Sambon Richard Johansson gungar dottern Isabelle.

Bra – men fixa andra saker först

Skapa en mötesplats för unga i Riksten. Det tycker Tullingepartiet som vill att kommunen satsar i tid – innan barnen är tonåringar. Bra, tycker Rikstensborna, men tätare busstrafik och miljöfrågor borde komma först.

  • Publicerad 09:10, 25 apr 2014

Solen gassar över det gamla flygfältet och doften av kolgrill sprider sig i luften. Det är en av påskhelgens röda dagar och i en folk- och biltom del av Riksten passar två killar från Tullinge på att åka skateboard på nysopade ­gator. Längre bort, bland de nybyggda villorna, syns inga ungdomar men desto fler småbarn.
– Jag skulle tro att över 80 procent av barnen här är mellan noll och fem år, säger Emeli Cronholm som bott i Riksten med småbarn sedan två och ett halvt år.

I december förra året skrev Tullingepartiet en motion om att skapa en mötesplats för unga i Riksten.  I motionen står det att det behövs en mötesplats där ungdomarna kan träffas ”utan de krav på prestation som förekommer inom till exempel idrottsvärlden”. Emeli Cronholm och flera andra småbarnsföräldrar som Södra Sidan pratar med ställer sig positiva till förslaget – även om de inte ser behovet just nu.
– Men om tio år kommer det ju krylla av tonårsbarn här, säger en av de boende.

Emeli Cronholm håller med men tycker att kommunen ska prioritera andra saker först.
– Det finns hur mycket skräp som helst i skogen runtomkring. Vi har hittat taggtråd och gamla militärrester och det finns även stora dumpningsplatser i skogen. Jag tycker inte att det finns något intresse från kommunen att städa upp där, säger Emeli Cronholm. 
Vid en av lekplatserna står Richard Johansson och Jennifer Backman med sina två barn. De ser inte heller behovet nu men tycker absolut att det ska finnas mötesplatser för ungdomar i framtiden.

– Det som vi saknar mest här är en närbutik för snabba inköp och bättre kommunikationer. Nu är det bara halvtimmestrafik och många tar bilen för korta sträckor hela tiden. Det är tråkigt. Jag pluggar miljö och då tänker man ju på sånt, säger Jennifer Backman.

Tullingepartiet är medvetna
om att majoriteten av barnen i Riksten idag är små.
– Men barnen växer upp rätt fort. Vi tycker att man ska starta processen i tid så att det händer något, säger Therese Lind från Tullingepartiet.
Kultur- och fritidsnämnden tycker inte att motionen behöver bifallas, eftersom planerna på en mötesplats finns med i framåtsikten för 2015-2018.
– Det här är en jätteviktig fråga och den står redan med i vår framåtsikt. Jag tycker att Tullingepartiet slår in öppna dörrar, säger Mattias Gökinan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.