”Bästa förslaget vann”

Ett tvåvåningshus med grästak och välvda glasfasader. Det blev förslaget Rut, ritat av Wingårdhs arkitekter, som vann arkitekttävlingen för Tullinge idéhus. Bra, tycker många. Men kritiken mot idéhuset kvarstår.

  • Publicerad 08:58, 11 okt 2013

– Det är en vacker byggnad som passar in på platsen och den tar hänsyn till de som bor intill. Huset kommer ha en inbjudande entré mot pendeltåget och bli en del av torget, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.
Hon får applåder av de upp emot 70 personer som samlats på Tullinge torg den här torsdagsförmiddagen för att titta på det vinnande förslaget i arkitekttävlingen. En enig jury utsåg Rut, ritat av Wingårdhs arkitekter, till vinnare.
– Jag tror att det här är en av de viktigaste byggnaderna som Tullinge kommer att få. Lokala mötesplatser som inte är kommersiella är viktiga för ett område, säger arkitekten Gert Wingårdh, som är förvånad över vilket motstånd idéhuset har mött lokalt.
Huset ska inrymma närservice som medborgarkontor och bibliotek, lokaler för föreningar och kulturverksamheter och kafé. Anders Thorén (TuP) och Helena Isaksson, som går omkring och delar ut t-shirtar med texten ”Nej till idéhuset”, förklarar att de inte är emot idén om en mötesplats i Tullinge.

– Det här är inte förankrat hos folk. Jag är inte emot en mötesplats men jag tycker att man borde ta ett helhetsgrepp på centrum innan det byggs, säger Anders.
Gunnel Agge Hedvall har tidigare varit negativ till idéhuset. Hon och grannarna i bostadsrättsföreningen Slätten, som blir granne med byggnaden, har varit oroliga att det ska skymma deras utsikt. Nu är hon glad att Rut, som var den lägsta av byggnaderna, vann.
– Jag hoppades på det! Och man får se fördelarna med det här också. Biblioteket blir närmare och mer tillgängligt och föreningar kommer att få lokaler där. Jag tror att både äldre och unga kan uppskatta det, säger hon.
Nu inleds arbetet med att ta fram en detaljplan för huset. Om allt går enligt kommunens planer kan första spadtaget tas 2015.

Relaterad information

Det vinnande förslaget

Idéhuset ska vara ett kulturhus och en mötesplats för Tullingeborna. Närservice, som medborgarkontor och bibliotek, liksom föreningslokaler, kulturverksamheter och evenemang ska kunna inrymmas i byggnaden.
Byggnaden är två våningar hög och har ett grästak. Taket är sluttande, med sin högsta punkt mot pendeltågsstationen och sin lägsta punkt mot de bakomliggande bostadshusen.
Fasaden mot centrums gångstråk är till stor del av glas och gör huset öppet och inbjudande för människor utanför. Fasaden är också välvd och ger centrumtorget en inramning och ger plats för en uteservering. Idéhusets bottenvåning blir en förlängning av torget.
Ytorna mot centrum är öppna. Föreningslokaler och kontor ligger i de bakre delarna av byggnaden.

Visa merVisa mindre