Det rödmarkerade området är det som ska bebyggas i den första etappen.

Avgörandet om Hågelby närmar sig

Den omstridda, första detaljplanen för utbyggnaden av Familjeparken i Hågelby godkändes i tisdags av Botkyrkas Samhällsbyggnadsnämnd. Kritiken från Naturskyddsföreningen, Svenska Turistföreningen med flera avfärdas helt.

  • Publicerad 10:41, 30 aug 2013

Familjeparken ska göra Hågelby till ett populärt besöksmål för hela Sverige, med husvagnscamping, butiker, hotell och massor av olika aktiviteter för barn.
– Det handlar om att skapa en ny mötesplats som också kommer att innebära att väldigt många människor, inte minst ungdomar, får ett jobb, säger Peter Nyberg (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Utbyggnaden ska göras ”med hänsyn till det värdefulla natur- och kulturlandskapet” och ”med en miljömässig och ekologisk profil”, enligt planhandlingarna.
Ändå har projektet väckt en ursinnig kritik från bland andra Naturskyddsföreningen och Svenska Turistföreningen, som menar att unika kultur- och naturvärden förstörs, att projektet är ekonomiskt riskabelt och att det är mycket bättre att bevara Hågelbyområdet som den lugna oas som det är idag.

54 privatpersoner
har lämnat in protestskrivelser under sommaren. Kommunens tjänstemän sammanfattar:
”Många av de som framför synpunkter, vill till skillnad från kommunen, inte se denna utveckling. Kommunens bedömning är dock att det inte framkommit några nya argument jämfört med synpunkterna på tidigare antagandehandlingar, som ger anledning till förändringar av förslaget.”

Det avgörande beslutet om detaljplanen tas i Kommunfullmäktige den 26/9.
– Att man nu driver projektet vidare är fullständigt fel, både ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Alla som ser filmen ”Änglamark eller nöjespark” som finns på Youtube förstår varför, kommenterar Jan ”Poppe” Govella, ordförande i Naturskyddsföreningen Botkyrka-Salem.

Peter Nyberg (S) svarar:
– Vi har ett brett politiskt stöd för utbyggnaden och min bild är att den också stöds av en majoritet av Botkyrkaborna. Det kommer att bli en påverkan på platsen, men vår uppgift är att väga samman olika intressen och vi har gjort flera förändringar i förslaget för att ta hänsyn till kritiken, säger han.
Tullingepartiet yrkade på återremiss i Samhällsbyggnadsnämnden i tisdags. Miljöpartiet, som tycker att marken säljs för billigt, valde att inte delta i beslutet. I övrigt drivs det politiska motståndet framförallt av Botkyrkapartiet, som lanserat ett helt eget alternativ för en mer småskalig utbyggnad.

Relaterad information

MERA Här är planerna för Hågelby
Deltaljplanen för Hågelby antogs egentligen redan förra året, men ­kommunen tvingades i våras göra om processen, sedan Länsstyrelsen ogiltigförklarat beslutet på formella grunder.
Utbyggnaden ska göras av familjen Lindgren som tidigare ägde Gröna Lund.
I första steget byggs bland annat stugor, husvagnscamping, butiker och ett hus för ”Lekande lärande”. Senare ska en detaljplan tas fram för vattenland, sagopark med mera.
Läs mer om planerna: botkyrka.se/familjeparken
Läs om motståndet: hagelby.blogg.se

Visa merVisa mindre