Bioförening. Gänget bakom Aspuddens nya bio ber om hjälp för att förvandla källarlokalen på Hägerstensvägen. Foto: Mikael Ström Jupiter

Nu samlas pengar in till Aspuddens nya bio

Snart ska bygget av Aspuddens nya kvartersbio dra igång men hur lyxig den blir avgörs av folkets givmildhet. Nu ber bion om pengar för att bygga en tjusig bar och entré i originallook.

  • Publicerad 11:25, 4 nov 2019

I juni gick startskottet för att återuppliva den gamla bion på Hägerstensvägen 100 när staden beslutade att ge miljonstöd åt föreningen Bio Aspen. Det har SöderortDirekt rapporterat om tidigare.

Tidigare i höst tog bioföreningen officiellt över lokalen efter en asbestsanering och nu är arbetet med att förbereda en renovering i full gång. När bygglovet klubbats ska källarlokalen byggas om till två salonger, en med 100 platser och en med 25 platser. Det blir också en större foajé och en bistro.

Startar Kickstarter-kampanj

Bioföreningen har tillräckligt med pengar för att fixa det mest grundläggande som stolar, filmutrustning, ventilation och brandskydd. Men för att göra en lyxig och fin kulturscenen krävs mer pengar. Därför drar man snart igång en Kickstarter-kampanj.

– Vi hoppas att den leder till att vi kan göra det lilla extra, till exempel bygga en jättefin bar, köpa lyxigare inredning eller att ha en fritös i köket, säger Maria Reinius i föreningen Bio Aspen.

En annan dröm föreningen har är att återskapa originalporten till bion som låg i den här lokalen på 1950-talet.

Kör stand up i höst

Bio Aspen hoppas också att kampanjen gör att folk känner att de får vara med och utforma de nya lokalerna som kommer hyras ut till kulturaktörer, som musiker och fria teatergrupper.

– Det här är inte bara en business, utan vi vill ta tillvara folks intresse och lära känna vår publik. Vi kommer också att ha lite stödevents under november och december, som en stand up-klubb, för att släppa in folk i lokalen, säger Maria Reinius.

Målet är att Bio Aspen ska kunna dra igång sin verksamhet på allvar efter sommaren.

Lokalen. Den här källaren ska bli biosalong. Foto: Mikael Ström Jupiter

Vill du stötta Bio Aspen?

Den 25:e november drar Bio Aspen igång en Kickstarter-kampanj.

Kampanjen kommer pågå under december.

Vill du veta mer? Följ Bio Aspen på Facebook.

Visa merVisa mindre