SL hoppas på tystare växlar i höst

Trafikförvaltningen hoppas att problemet med de höga bullernivåerna längs tvärbanan kommer att vara lösta tidigt nästa år. Då ska nämligen nya, tystare växlar vara på plats.

  • Publicerad 05:00, 5 okt 2020

Nyligen berättade vi om att boende i de nybyggda husen på Gavelvägen fick ett bryskt uppvaknande direkt efter inflytt, när de insåg hur högt tvärbanan ibland kan låta.

En boende berättade för tidningen att det inte gick att ha dörren öppen på grund av ljudet, en annan att hennes barn hade svårt att sova.

Fastighetsägaren JM bekräftade för de boende att nivåerna ligger på alldeles för höga nivåer, men har uppgett att de gjort det de kan för att isolera själva husen.

”Låter lite extra”

Resten av problemet ligger på SL, hävdar JM. De menar att ljudnivåerna höjts sedan de planerade byggandet i området.

Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL, säger att de beklagar att de boende störs. Enligt honom ligger problemet i växlarna, och förvärras av att tvärbanan jobbar över:

– Tvärbanan används i dag för att transportera tunnelbanevagnar mellan tunnelbanan och stambanan. Växlarna på platsen måste tillåta att även tunnelbanans spårfordon med lite grövre hjul kan transporteras över växlarna, vilket dessvärre medför att de låter lite extra när tvärbanan rullar över dem.

Han meddelar också att en förbättring är på gång, om en inte allt för avlägsen framtid:

– Jag har fått besked om att ett byte till tystare växlar utreds och kan förhoppningsvis genomföras under första halvan av 2021, det är trafikförvaltningens ambition.

Miljöförvaltningen utreder just nu frågan, och väntar på mätprotokoll från JM.

Buller. Nya växlar på tvärbanan kanske kan få de boende vid tvärbanan att sova bättre. Foto: Sacharias Källdén