Södertrogen. Lars Demian kan inte tänka sig att bo någon anann stans än på Söder. Och under sina 25 år här har han lyckats göra en rätt bra bostadskarrär . Foto: Linda Gren

Demian är redo att byta spår

Trubaduren Lars Demian har haft fullt upp med barn och flyttande. Och några fler skivor lär det inte bli. – Det går inte att hålla på så. Va fan ska ungarna käka?

  • Publicerad 10:15, 15 feb 2014

När vi träffar honom är han lite utpumpad efter att ha burit upp ett badkar till nya lägenheten, en fyra på Katarina Bangata, där han flyttade in för några veckor sedan med sin fru och deras två barn - en nioårig son och en dotter på drygt tio månader.

Vi pratar om hans bostadskarriär på Söder under 25 år. Det började med en lång rad smålägenheter i andra hand. Efter ett tiotal år fick han en egen hyrestvåa på Folkungagatan, som omvandlades till bostadsrätt. Blivande hustrun, skådespelerskan Philomène Grandin, flyttade in där för tio år sedan, de fick barn och när andra barnet kom i våras blev de alltså fyra personer i tvåan.

– Det blev lite trångt till slut. Men jag kan inte tänka mig att bo nån annanstans än på Söder, säger han.

Situationen löste sig när hans pappa gick bort i fjol. Föräldrahemmet i Halmstad såldes och de gav sig ut på Söders upphettade bostadsmarknad. Det slutade med att de fick flytta runt mellan tre tillfälliga andrahandslägenheter under slutet av året innan de fick tillträde till sitt nya hem ett stenkast söder om Nytorget.

Tar tid och energi

Lugnet ser nu ut att ha lagt sig för familjen. Om Philomène är hemma med bäbisen lämnar Lasse deras nioåring på skolan på morgonen och kan sedan ta bussen till Gamla stan, där han har en liten lokal med en flygel, för att sitta där och jobba.

– Och om jag har bäbis så tar det hela dagen med blöjor och mat och hämtning och lämning och allt sånt. Vi hade glömt att det tar väldigt mycket energi, tid och koncentration det här med att ha barn.

”Bara en massa lall”

Han hann ändå med tio spelningar tillsammans med sitt enmansband David Tallroth under hösten. Nästa turné börjar i sommar. Till dess tänker Lars Demian ta det lugnt, skriva lite låtar och fundera på vad han har lust med.

– Man kanske ska skriva pjäser eller böcker eller filmmanus eller TV-grejer i stället? Eller skriva låtar åt nån annan, så att man själv slipper stå på scen och fjanta sig?

”Konstig musik och uppkäftiga texter som retar folk” kallar han sin egen stil som artist. Att stryka publiken medhårs intresserar honom inte alls.

– Popmusiken har väl aldrig hållit på med nåt vettigt och viktigt utan bara en massa lall om hur det är att ha en ny tjej.

Kanske är inte ens musik det bästa sättet att framföra samhällssatir på, funderar han.

– Man blir inte riktigt tagen på allvar liksom. Hade jag uttryckt mina idéer i romaner eller som journalist så hade folk läst och debatterat.

Han kan ändå kalla sig en av Sveriges mest framgångsrika trubadurer. Och han har sin hängivna publik. Senast samlade de in 100 000 kronor så att hans tionde platta - Svenne tills du dör - kunde komma ut förra hösten. Den hamnade på 15:de plats på svenska albumlistan, men har ändå inte gett några pengar.

Lars Demian har därför inga planer på att ge ut fler skivor, som det ser ut nu.

– David och jag lade ner fruktansvärt mycket jobb för att göra Svenneplattan som vi har fått noll spänn för. Det går inte att hålla på så. Va fan ska ungarna käka?

Men han tillägger:

– Det vi har fått i och för sig är spelningarna för att man håller sig aktuell, så pengarna kommer in den vägen. 

Fakta

Kontrastrik trubadur

Har gett ut tio skivor sedan debuten 1990 med Pank.

Är musikaliskt inspirerad av gatumusiker i öst, väst och syd. Hans satiriska låttexter brukar belysa kontrasten mellan dem som har allt och dem som har förlorat allt.

Röster om Demian:

Han brukar äta fisk hos oss, han är fiskvegetarian. Han är jävligt social och rolig. Han säger precis vad han tycker och tänker. Och jag älskar hans musik. Vi brukar spela hans skivor i restaurangen.

Ulf Broberg, kökschef på restaurang Harvest Home på Bondegatan

Han är väldigt snäll och det är ordning och reda pån. Det är en pålitlig snubbe. Jag tycker vi gör samma grej. Vi säger vad vi tycker och gör lite sarkastiska låtar om omvärlden liksom.

Johan Johansson, musiker och f d punkstjärna i KSMB, Åsögatan.

Jag har alltid gillat honom och hans sånger. Och det var jag som tog med mig min dotter Philomène på hans spelning så att de träffades och blev ihop. Och nu har jag två barnbarn. Jag är lycklig!

Izzy Young, folkmusikarrangör, Wollmar Yxkullsgatan.

Vi var jätteglada när han ville komma ombord och spela här igen två gånger i fjol efter ett uppehåll på nästan 15 år. Han är en sån som kan både spela och snacka och få publikkontakt. Hoppas han kommer fler gånger.

Philip Ronne på musikbåten Blidösund på Skeppsbron.

Folk runt Lars Demian:

Han blev känd på 80-talet som pojkvän till programledaren Ika Nord, som i dag är gift med hans kompmusiker David Tallroth. Första frun, skådespelerskan Melinda Kinnaman är syster till Joel, vår nye Robocop. Hans andra fru, Philomène Grandin är dotter till Izzy Young, internationellt känd för att han arrangerade Bob Dylans debutkonsert 1961.

Visa merVisa mindre