Simon Ring, Max Thaning och Adam Pålsson bildar tillsammans bandet År & Dar som startade på Södra latin för sex år sedan. Foto: Pi Frisk

De har år och dar av vänskap

De är som en liten familj Adam Pålsson, Max Thaning och Simon Ring. Tillsammans spelar de i bandet År & Dar som precis gett ut sin debut-EP ”Du ligger med andra nu”.

  • Publicerad 11:00, 24 aug 2013

– Att ha ett band ihop är ett jäkla bra sätt att organisera en vänskap. Man hinner ju inte träffa sina vänner så ofta, men har man ett band ihop måste man ju ses. Det är lite som att ha ett barn ihop. Eller en kolonilott, säger sångaren Adam.
År&Dar har i dag ett skivkontrakt och har spelat på klubbar Söder runt. Men allt började på Södra latin en dag för sex år sedan.  Adam och Simon, som inte kände varandra, beslutade sig för att spela ihop. De sågs i en källarlokal och började skriva egna låtar. Efter ett tag tillkom även Max och År&Dar var komplett.  
– På den tiden hette alla band nåt substantiv i bestämd form. Vi ville inte heta Kniven eller Mysteriet så vi satte oss en kväll i Kristallbaren på restaurang Pelikan och klurade på namn. År&Dar kändes bra, berättar Adam.
– Och får vi för oss att sjunga på engelska nån dag så kan ju Years and Days också funka, säger Max och skrattar.
Killarna fyller i varandras meningar, skrattar åt minnen och fastnar ofta i interna skämt. Att de står varandra nära märks tydligt.
–Vår relation består till stor del av sms. Någon skickar en textrad och någon annan spinner vidare på det med en låt som man gillar och så fortsätter det. Det är så vi kommunicerar och det är så flera låtar har blivit till, berättar Max.
Vad står Babylon för?
Låtarna skriver bandet alltid tillsammans. Mycket är självbiografiskt eller taget från miljöer som killarna känner väl. Ofta från Söder, där Adam bor.
– En gång frågade skivbolaget mig om en textrad där jag sjunger ”på väg hem från Babylon” De hade inte riktigt koll på vad staden Babylon stod för sa de. Jag bara skrattade och berättade att Babylon är en bar i Björns trädgård, djupare än så är det inte, säger Adam.
Planen framöver är att ge ut tre EP-skivor inom ett års tid. Debut-EP:n kom i augusti och spelades in på traditionellt vis.
– EP-formatet är roligt och vi kan experimentera mer med musiken än på en traditionell platta. Första EP:n spelade vi in live i studion, utan några digitala pålägg eller så. Vi ville tillbaka lite till 60-talet, berättar Simon.
Alla bandmedlemmar har även andra projekt på gång. Sångaren och frontfiguren Adam arbetar som skådespelare på Dramaten. Och tidigare i år blev han Rasmus med hela svenska folket i Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan hanskar”.
Har bandet fått mer uppmärksamhet nu?
– Nej det tror jag inte. Snarare var skivbolaget lite oroliga för att jag skulle hamna i facket ”skådis som ger ut skiva”. Men jag lyckades lugna dem, säger Adam.

Dramaten på helgerna
Han spelar också Mozart i Amadeus på Dramaten och repar för fullt inför premiären den 29 augusti.
– Året har 52 veckor och dygnet 24 timmar. Ibland blir det lite besvärligt. Som när skivbolaget vill boka in höstens spelningar och jag har föreställningar på Dramaten alla helger. Såhär kan man ju inte hålla på hela livet, men kan man varva vore det ju kanon. Nu ska vi i alla fall satsa fullt ut med År&Dar.
Simon avlutar meningen.
– Och drömmen vore ju att kunna leva på musiken så att ingen av oss skulle behöva ha ett ”dayjob”.

Fakta

Inspireras av Ivar Lo-parken
Namn: År&Dar.
Medlemmar: Adam Pålsson, Max Thaning och Simon Ring.
Startade: 2007.
Aktuell med: Debut-EP:n ”Du ligger med andra nu”. Under ett år ska bandet släppa tre EP.
Bästa spelningen: Den senaste spelningen är alltid bäst. Nu var det senast på O-baren.
Sämsta spelningen: På en stor fest på scenskolan 2010 Vi körde nåt slags blues jam som kom av sig. Simons keyboard gick sönder och Adam var full. Det gick inte så bra.
Inspiration på Söder: Adams lägenhet på östra Södermalm,  Ivar Lo-parken och Katarina kyrkogård, det är ett andningshål.

Konsertfavoriter på Söder
Kafe 44. En kultscen där alla har spelat. Och Tompa Eken (som driver Kafe 44 reds.
anm.)är en riktig eldsjäl och idealist.
Debaser Slussen. En perfekt rockklubb. Storleken är lagom och atmosfären lite ruffig.
Mosebacke. Mosebacke utomhus en sommarkväll. Mysigare kan det väl inte bli. Utsikten är härlig och stället anrikt. Vi skulle gärna spela där själva en dag.

Visa merVisa mindre