TVÅ HANDBOLLSGENERATIONER. 8-åriga Lovisa Dobreff är en av IK Boltons yngsta medlemmar – Jörgen ”Salis” Sahlström, 73, som debuterade för 50 år sedan, är en av de äldsta. ”Jag fortsätter så länge det är kul och man är till nytta”. Foto: Pi Frisk

Bolton firar 80 år av spelglädje

Mer än 500 handbollsfantaster i Bolton hurrar för Söderklubben som nu fyller 80 år. Vi träffade två av föreningens yngsta och äldsta medlemmar för att höra vad de tycker om jubilaren.

  • Publicerad 07:00, 9 nov 2013

Jörgen ”Salis” Sahlström var 13 år när han fick springa hem till Zinkensdamm för att hämta ett ombyte och minuter senare hoppa in i sitt livs första handbollsmatch i Eriksdalshallen. Matchtröjan han drog på sig som skolgrabb tillhörde IK Bolton. Året var 1953 och sen dess har Jörgen varit laget trogen.

– Ja, jag fastnade direkt, säger den i dag 73-årige Boltonveteranen.

Bredvid honom i Skanstullshallen står Lovisa Dob­reff som har spelat i Boltons handbollsskola i snart ett år. Hon har fyllt åtta år och är en av föreningens yngsta förmågor.

– Jag bor nära och så är det min storasysters klubb. Det var när jag såg henne spela som jag tyckte att det såg kul ut, säger hon om varför hon började i Bolton.

Hon vet vad hon tycker är bäst med handbollsskolan, som ordnas i samarbete med Södermalmsnytt.

– Att man får springa runt och hålla i bollen och ha kul, säger hon.

Bolton är känd för sin barn- och ungdomsverksamhet som skapar mängder av talanger.  Jörgen Sahlström var själv med och startade upp ungdomssektionen 1963. Han minns hur den omedelbart blev en succé.

– Det rasade in ungdomar och snart hade vi fått många nya ledare, säger Jörgen Sahlström.

Stolt historia

Han lyfter också med glädje både damernas och herrarnas framgångar i slutet av 60-talet och början av 70-talet när damlaget vann SM-guld och herrlaget kvalade till allsvenskan, men är lika stolt över Boltons bredd med många kunniga ledare och engagerade föräldrar.

När vi ber honom beskriva klubben tar han hjälp av en annan erfaren handbollslirare, Roland Hansson, som började i Bolton så tidigt som 1936, för att sätta ord på vad som utmärker föreningen. ”Kamratskap, Södersnack och glada skitar” enas de om.

Gunnar Lundgren, ordförande Boltons styrelse, lägger till ”engagemang, gemenskap och utveckling”.

– Det är våra nyckelbegrepp. Vi vill att det ska vara glädjefyllt att spela handboll, att alla ska ha roligt och känna att de har en meningsfull fritid. Att man utvecklas både fysiskt men också socialt, säger Gunnar Lundgren.

För att ingen Boltonspelare ska få en klump i magen utan tycka att det är kul med träningen har föreningen i samarbete med Rädda Barnen utbildat sina tränare och ledare i hur diskriminering och kränkande behandling ska förebyggas. Favorisering, suckar, blickar och trakasserier hör inte hemma i föreningen. Alla ska bli sedda, hörda och bekräftade.

Sen förra året har Bolton också träningar för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till exempel ADHD eller lindring autism.

– Vi tycker att vi som idrottsförening på Södermalm har ett ansvar för att alla barn har rätt till sin idrott, säger Gunnar Lundgren om projektet.

Oro för hallbrist

När han blickar framåt ser han framför allt två utmaningar för Bolton: hallbristen och behovet av fler sponsorer. Nere i Skanstullshallen kan föreningen i alla fall räkna med fortsatt stöd av Jörgen Sahlström. Han har inga planer på att lägga av.

– Nej, jag fortsätter så länge det är kul och man är till nytta, säger han.

Lovisa Dobreff har heller inga planer på att lägga av med handbollen. Hon ser fram emot att börja spela matcher i vår och hoppas att hon och bästisen kommer i samma lag.

– Och så skulle det vara roligt att bli bättre på att inte tappa bollen när jag ska fånga den, säger hon.

Fakta

Två generationer Bolton

Namn: Lovisa Dobreff.
Ålder: 8 år.
Tid i Bolton: 1 år.
Spelar: I Boltons och Södermalmsnytts handbollsskola.
 

Namn: Jörgen ”Salis” Sahlström.
Ålder: 73 år.
Tid i Bolton: 60 år.
Spelar: Inte längre. Är i dag materialare för A-laget och ledare för C-laget.

Bolton i siffror

1933 bildades Söderklubben, med den engelska fotbollsklubben Bolton Wanderers FC som inspiration.

500 medlemmar, drygt, har Bolton i dag. Det är en av Stockholms största klubbar.

2 Boltonlag, både damerna och herrarna, spelar i division 1.

7 år är de allra yngsta tjejerna och killarna i Boltons handbollsskola.

2007 började klubben samarbete med Sofia skola och startade en handbollsprofil för elever på skolan.

3 hallar till skulle behövas på Södermalm, anser Bolton, som var med och startade uppropet ”Hallar i Stockholm nu.”

Visa merVisa mindre