Tema

SÄSONG. För vännerna Frank Rudebeck och Viggo Groth så kom cykeln fram i Maj. Pappan till Viggo, Mikael Groth ser sig själv som en säsongscyklist, Foto: Claudio Britos

Sommarens äventyrstrend: Cykla bland stock och sten

Intresset för att ta sin hoj och dra iväg rätt ut i skogen ökar stadigt. Stockholms grönområden kryllar av MTB-cyklar – men det går också att hitta en lugn slinga.

  • Publicerad 12:51, 28 jul 2020

Detta är en temaartikel på Mitti. Innehållet kan vara kommersiellt och är fristående från Mittis redaktionella material.

Det är en naturupplevelse och samtidigt svårare tekniskt än att gå eller springa

Trodde du att det var hardcore att cykla bland rötter och stenar? Det är det inte. Intresset för att cykla på stigar där man tidigare mest promenerade eller joggade är den nya grejen. Eller i alla fall har det ökat de senaste åren.

Föreningen Täby mountainbike har fördubblat antalet medlemmar sedan 2014, från 326 till 769, och de ökar varje år. För barn och unga hålls träningar i MTB-cykling och för vuxna handlar det mer om att cykla tillsammans, rundor med olika tempo och svårighetsgrad.

– Många av våra medlemmar är 40 plus, som börjar få mer tid över till egen träning och cykel är lättillgängligt, du kan sticka ut själv när du känner för det. Du behöver inte boka tid, det är en frihet och man kan komma långt på kort tid på cykel. Du springer inte ett maraton hur som helst men du kan cykla i ganska många timmar och ändå orka runt, säger Andreas Hallberg, ordförande i Täby mountainbike, som en förklaring till intresset.

De flesta är män över 30

Den största gruppen skogscyklare är män över 30 år, enligt Kalle Bern, MTB-cyklist och medförfattare till boken Mountainbike kring Stockholm, som listar 43 olika slingor i Stockholm med omnejd.

– Men vi ser en stor ökning bland tjejer nu. De flesta som börjar cykla mountainbike har ofta ett friluftsintresse sedan tidigare och gillar att vara ute i skog och mark och de har ofta någon kompis som redan cyklar, som tar med dem ut, säger han.

Trångt nära stan

Ett tecken på det stora intresset är att försäljningen av MTB-cyklar ökar, enligt Kalle Bern.

– I skogarna närmast stan är det ganska stort tryck med många som cyklar, till exempel i Nackareservatet nära Hammarby, men det krävs bara att du tar dig två-tre kilometer ut mot Älta och Erstaviken så glesar det ut betydligt. Där finns bra med plats.

Vanligt nybörjarfel?

– Att man ger sig ut själv i skogen och försöker hitta stigar. Börja cykla i grupp, med instruktör, så att du lär dig bästa sättet att ta dig förbi olika ställen och vilka slingor som funkar bra. Och börja med att hyra en cykel.  

Kalle Berns tips är att kontakta till exempel MTB-skolan i Nacka som hjälper till med kurser och uthyrning av cyklar.

Vad är grejen, varför är det så poppis?

– Det är en naturupplevelse och samtidigt svårare tekniskt än att gå eller springa. Det är rötter, stenar och hala klipphällar som du behöver ta dig förbi och det gör att det blir en kul utmaning, säger Kalle Bern.

Bengt Forssman här med dottern Matilda har precis cyklat med sina mountainbikes från Tyresö till Hellasgården för en glass. Foto: Claudio Britos

Kalle Bern Foto: selfie

Kalle Berns tips: Här kan du cykla

• Fiskartorpet: I Lill-Janskogen finns det en fin slinga som är en blandning av byggd stig och naturlig stig. Bra för nybörjare och stadsnära. Börjar vid parkeringen invid backhoppningsbacken.

• Ursvik: Vid Ursviks motionsanläggning i Sundbyberg finns Nick­spåret, en dedikerad cykelstig med tydlig skyltning. Bitvis tekniskt krävande men funkar bra för dom flesta skogscyklister. 

• Hellas: Nackareservatet brukar kallas för Hellas efter den friluftsgård och restaurang som ligger där. Blå spåret ut mot Erstavik och gröna är klassiker. Eller så cyklar du tvärtom och börjar med gröna. Krävande både fysiskt och när det gäller cykelfärdighet. 

• Sörmlandsleden: Stora delar av Sörmlandsleden är cykelbar, viktigt att ta sig förbi Tyresta på ett sätt som är tillåtet då det finns cykel­förbud på vissa stigar/vägar i national­parken. Sörmlandsleden är en utmaning för dom allra flesta men ofta relativt nära till snällare vägar och pendeltåg om man måste ge upp. Cykla några etapper åt gången och se hela leden som ett långsiktigt mål. 

• Flottsbro: På skidanläggningen Flottsbro kan man åka lift upp och cykla utför, jättekul och massor av leder på olika nivåer. Kolla öppettider innan ni åker dit. 

Användbara appar: Trailforks och Strava och forumet Happyride.

Visa merVisa mindre