Redo för kalas? Skådespelaren Udo Kier i huvudrollen i filmen Swan Song. Foto: Pressbild: ur filmen Swan Song

Cinema Queer ger första stora filmpartyt

I dag, måndag, startar filmfestivalen Cinema Queer. "Det blir en fest utan dess like", säger festival­chefen Melissa Lindgren. Filmer visas på Södermalm, i Slakthusområdet, i Vårberg, på Gullmarsplan och i Högdalen.

  • Publicerad 10:42, 4 okt 2021

Det blir
en fest
utan dess like.

I våras började planeringen för temat för årets upplaga av filmfestivalen Cinema Queer. Valet föll på ”Återuppståndelsen”.

– Vi ville ingjuta hopp i oss själva. Temat kopplas framförallt till vår formgivning och grafiska design, men vi har en del filmer om revansch och att övervinna svårigheter, säger festivalchefen Melissa Lindgren.

Sju festivalplatser

Cinema Queer är Sveriges största HBTQ-filmfestival och pågår den 4–10 oktober. Under perioden visas 60 filmer på sju platser runt om i stan. Förutom film erbjuds även uppträdanden, drag, samtal, humor och musik.

Huvudbiografen ligger i fartyget M/S Borgila utanför Söder Mälarstrand, där också Bar Cinema Queer hittas. Förutom på båten visas även filmer i ”en hemlig grotta” vid Hornsgatan, i Slakthusområdet, i Vårberg, på Gullmarsplan och i Cyklopen i Högdalen.

Hoppas på stor fest

Festivalen genomförs bara fem dagar efter att restriktionerna släppts, och Melissa Lindgren hoppas på en fest utan dess like.

– För just hbtq-personer har det varit extra jobbigt under pandemin. Det är en utsatt grupp för vilka isolering kan vara svår. Vi har känt av att folk är sugna på att ses, och det känns underbart att bli de första som kan erbjuda det.

Hela festivalprogrammet hittas på cinemaqueer.se. Där finns också exakta adresser för filmvisningarna.