Muralmålning. Rewing Aldabag, Axel Cropelli och Aminn Khatib vid sin muralmålning. Foto: Ekaterina Monna

De hyllar Sätra med målning

Ungdomarna i Sätraskolan får uttrycka sig via kollektiv muralmålning. Verket representerar bilden av Sätra, berättar ungdomarna. Invigningen sker den 22 maj på skolans fritidsgård.

  • Publicerad 10:19, 25 maj 2015

Projektet är ett samarbete mellan Förorten i Centrum, Sätra mötesplats och Sätraskolan.

– Det handlar om att lyfta ungdomarnas röster och ge dem en möjlighet att vara kreativa och ta plats i det offentliga rummet, berättar Ailin Moaf Mirlashari, projektledare på Förorten i Centrum.

Ledarna för Förorten i Centrum frågade ungdomarna på fritidsgården Sätra mötesplats vad de ville ha med i målningen. Tillsammans har de skissat och kommit fram till berättelser som ungdomarna ville lyfta fram i muralen. Budskapen i målningen är bland annat kunskap är makt, save the environment och ungdomarnas sportintressen.

– Vi jobbar mycket för att hitta ungas passioner. Projektet ger en möjlighet att pröva nya sätt att uttrycka sig. Jag tror att de har fått en större förståelse för konst, säger George Zeghbi, fritidsledare på Sätra mötesplats.

Grunden till målningen gjordes av tre ungdomar, Rewing Aldabag, Axel Cropelli och Aminn Khatib. Sedan har ungdomarna på gården fått vara med och måla, tycka till om skissen och komma med idéer.

– Vi skulle framhäva fördelarna med Sätra, visa att det är en bra förort. Idéerna till målningen växte fram i processen, säger Rewing Aldabag.

För Förorten i Centrum att målningarna ett sätt att ge en möjlighet till olika grupper att kollektivt uttrycka sig, genom demokratiska processer. Ledarna hoppas att ungdomarna inspireras och kommer att vilja ta egna initiativ till att påverka det offentliga rummet.

– Det var kul att bidra till ett verk som många får se. Min syn på Sätra har förbättrats efter projektet, säger Rewing Aldabag.

Vilka bidrog till muralen?

Föreningen arbetar med projekt i flera delar av Sverige, bland annat Stockholm, Örebro och Landskrona. Muralmålningar representerar människors berättelser och bilder av sin närmiljö. Alla projekt handlar om att folk ska kunna uttrycka sig och få en möjlighet att ta plats med muralmålning som verktyg.

Sätra mötesplats är en ungdomsgård som ligger i Sätraskolans lokaler. Verksamheten är för ungdomar i årskurs 6 till 9 och drivs av stiftelsen Fryshuset.

Visa merVisa mindre