Selma Koso i samtal på kvinnojouren i Sigtuna. Foto: Jens Kassnert

Inte större tryck hos kvinnojouren – trots pandemin

Det finns en oro för att fler kvinnor utsätt för våld under pandemin. Men på kvinnojouren i Sigtuna har man inte märk av något ökat tryck. – Det är oroväckande i sig eftersom vi vet att våldet ökar i sådana här situationer, säger Selma Koso.

  • Publicerad 10:52, 27 maj 2021

Det vi vet är att personer som är utsatta för våld ofta förringar sin utsatthet

Under pandemiåret har många hört av sig till kvinnojourer för att söka stöd och råd gällande sin situation runtom i landet. I vissa kommuner i länet har jourerna aldrig haft så många samtal som under 2020.

Men till Kvinnojouren Sigtuna har inte fler hört av sig än tidigare. Den finns till för alla över 18 år som är utsatta för våld i nära relation och består av tre arbetsområden: Skyddat boende, öppen verksamhet och ungdomsjouren Schysst.

– Till vårt skyddade boende kommer kvinnor och barn som är utsatta för hot och våld. De placeras av socialtjänsten, oftast från andra kommuner än vår egen, säger Selma Koso som är verksamhetsansvarig på Kvinnojouren Sigtuna.

”Oroväckande”

Till kvinnojourens öppna verksamhet kan man ringa för att få stöd och vägledning när det gäller våld i nära relation och för ungdomar finns stöd att få via chatt hos Ungdomsjouren Schysst.

Trots att det i media har flaggats för att fler kvinnor kan komma att bli utsatta för våld under pandemin har Kvinnojouren Sigtuna inte märkt av ett ökat samtalsinflöde.

– Vi är flera kvinnojourer som inte märker av det tryck som vi befarade i och med pandemin. Det är oroväckande i sig eftersom vi vet att våldet ökar i sådana här situationer, säger Selma Koso.

Chatta med jouren

Kvinnojouren Sigtuna har startat en chattfunktion för vuxna eftersom det för vissa utsatta kan vara lättare att chatta än att ringa om förövaren är hemma. Selma Koso är orolig för att utsatta personer inte vet om att det finns stöd att få.

– Det vi vet är att personer som är utsatta för våld ofta förringar sin utsatthet. Risken är att de tänker att deras situation inte är så farlig och att andra har det värre, vilket resulterar i att de avstår från att ringa då man inte vill ta plats från någon annan, säger hon.

Selma vill uppmana personer att höra av sig till kvinnojouren om de har funderingar kring sin situation.

– Vi tar inga beslut åt andra utan hjälper personer att ta egna beslut i sin situation. Vi bidrar med information och kunskap om våldet och stöttar utsatta personer i processen att lämna en våldsam relation.

Att arbeta mot våld i nära relation och lyssna till utsatta personer berör henne och kollegorna, samtidigt som de känner att deras jobb är viktigt och att det ger mycket tillbaka.

– Genom det direkta arbetet med personer som söker sig till oss har vi möjlighet att göra skillnad på riktigt. Vi är enbart ett verktyg som fokuserar på att stärka personen och lyfta dennes egna förmågor till att skapa förändring. Det är fantastiskt att få ta del av människors väg till ett liv fritt från våld.

Hit kan du vända dig

Den ideella Kvinnojouren i Sigtuna är en partipolitiskt obunden förening startade sin verksamhet 1982 som en av de första i landet.

På vardagarna svarar anställd verksamhetsledare/socionom på jouren. Under kvällar och helger svarar ideellt arbetande kvinnor, som alla har genomgått en utbildning.

De nås på vardagar mellan 08:00-17.00 på telefon 08-591 193 41. Kvällar helger till 22.00 på telefonnummer 070-509 11 00.

På hemsida kvinnojourensigtuna.se kan man läsa mer om vad som räknas som våld. Våld kan bland annat vara fysisk, psykiskt, sexuellt, materiellt, latent och hedersrelaterat.

Visa merVisa mindre

Ny kostnad att ladda på kommunens stolpar

Nyheter Beräknas ligga på fyra kronor per kWh Från och med den 10 oktober kommer kommunen att ta betalt för ladda bilen vid laddstolparna.tisdag 4/10 20:28

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34