KROGRECENSION: Flippin' Burgers

  • Publicerad 00:45, 13 apr 2012


Har helt glömt bort att skriva om den nya restaurangen ”Flippin’ Burgers” som nyligen öppnade sina portar på Kungsholmen. Som man förstår (hoppas jag) är det en restaurang som öppnades helt och hållet för att servera den perfekta burgaren. Ägaren Jon har åkt runt i staterna och testat alla möjliga olika typer av hamburgare för att plocka med sig det bästa, och det har han lyckats med.

Stället ligger fint placerat längs Kungsholms Strand. Det var lite av ett hustle att hitta dit, men det kan ha att göra med att Google Maps och jag ej vill samarbeta. Hursomhelst. Stället ligger utmed vattnet, vilket är en fin touch. Personligen hade jag föredragit om det legat på någon tvärgata här på Söder, men det är väl bara acceptera att Jon & Co bakom Flippin’ Burgers valt att placera sig på kungarnas holme. Det är ett väldigt litet ställe. Om man inte vill stå i kö en längre tid så lyder rekommendationen att komma dit vid öppning, det vill säga runt kl 17. En timme senare är det kö längs med baren och ut på gatan, man kan med andra ord lätt få vänta i en timme på att få sätta sig vid ett av båsen.

Maten då? Jo, den var utsökt. Det finns cirka fem burgare att välja mellan. Jag valde att gå på en dubbel ”Flippin’”. Deras meny verkar inte finnas att tillgå på deras hemsida , och jag är högst osäker på vad alla burgare hade på sig, men det var ganska standard. Hela konceptet är att det ska vara som det var tänkt från början, det vill säga att en hamburgare som bara heter det på menyn inte heller ska vara någonting annat än bröd med kött. Jag tycker att det är helt rätt sätt att tänka. Deras cheeseburgare har bara ost på sig, ingenting annat.


Självklart finns det ”roligare” alternativ för den som inte klarar av att äta en burgare med ”bara” ost på. Jag, till exempel, testade en ”Flippin’”, som hade lite allt möjligt på sig. Ost, dressing osv. Burgaren var helt perfekt. Den absolut godaste jag ätit. Det är ett ganska bra betyg. Och inte nog med att hamburgaren var helt fantastisk, de serverade också utmärkta shakes med Ben & Jerrys-glass. Stort fan av Strawberry Cheesecake som jag är, valde jag en sådan. Det var exakt lika gott som det låter. Priserna är helt okej. En burgare ligger mellan 90-130 kronor, exklusive dricka, pommes, och shake. Om man ska ha allt hamnar på runt 200 kronor i snitt, vilket på något sätt måste ses som ett godkänt pris på ett sådant här ställe.

Men så var det där andra. Lokalen är lite för liten, det är lite för trångt och det drog kallt ifrån vattnet in i restaurangen. Även om matupplevelsen var så pass bra att man egentligen kanske borde bortse från allt annat kan jag inte riktigt göra det. Hade Flippin’ Burgers haft en större lokal hade helhetsintrycket blivit ett helt annat. Det kändes lite som att man blev inskyfflad i ett hörn bredvid små förråd och toaletter. Och visst, det kan låta mysigt (förutom toaletterna, de är fan aldrig mysiga) så infinner sig aldrig den där känslan man vill ha. Det är lite för stressigt. Flippin’ Burgers har varit igång i knappt en månad och är redan alldeles för populärt för sitt eget bästa.

4/5