Stans fem bästa badställen

Dags för ett dopp i det blå? Men trött på knökfulla stränder och bröliga grabbgäng med Avicii på högsta volym? Vi tipsar om badplatserna för alla smaker. Från väst till öst.

  • Publicerad 08:15, 12 jul 2014

Djävulsklipporna

Precis vad det låter som. Ett klippbad på hög nivå, beläget på Höglandet i Bromma. Hit kommer du inte för att softa under solen. Här hoppar du från höga höjder. Ett eldprov för den modige. Snudd på dumdristigt harakiri. En utstickande skylt på bergväggen utgör ett psykologiskt tungt hinder. Men för den som samlar mod, tar sats och kastar sig ut, väntar en adrenalinkick utan guds nåde. Djävulsklippornas höjd är ett omdiskuterat ämne. Ett som inte sällan resulterat i överdrifter bland Brommas ungdomar. Men omkring 10-12 meter borde inte vara helt taget ur luften. Du kan också välja att ta någon av de lägre avsatserna. Uppstigning görs längs bergsväggen.

Ta dig hit: Tunnelbana till Alvik. Ta Nockebybanan till Höglandstorget och gå cirka 800 meter till Grönviksvägen.

Husbygropen

Semesterkassan är slut. Kvar finns minnena från den där veckan vid Medelhavet. Om den ens var på riktigt... Kanske kan denna badplats lindra din längtan. Mer känt är Husbygropen som ”Blå lagunen”. Mitt ute i ingenstans döljer sig en turkosskimrande oas som vimlar av liv. Ett gammalt stenbrott som ovillkorligen för tankarna utomlands. Vattnet är glasklart, sandstranden sluttar och vattnet friskt.  Hit lockas en salig blandning av människor. Barnfamiljer, par, singlar, damer, herrar, henar, hela-tjocka-släkten, proteinpumpare och mjukisar.  Vattnet i Blå lagunen är vanligtvis en till två grader kallare än i Mälaren men känns betydligt renare än sin granne.

Ta dig hit: Tunnelbana till Brommaplan. Ta sedan buss 311 mot Munsö. Kliv av på stationen Vibohär. Cirka 15 minuters promenad.

Fredhällsklipporna

Många av oss känner redan till denna pärla. Den är dock värd att nämna av två anledningar. Det är förmodligen Stockholms vackraste klippbad och det finns ett kallbadhus. Anläggningen är omgärdad av ett plank. Innanför finns ett klippbad, bryggor, ett soldäck för herrar, ett för damer, café och bastu. Badet är öppet för allmänheten dagtid juni till och med augusti. Bastun är dock endast tillgänglig för badklubbens medlemmar. Men det går lika bra att slå sig ner på klipporna utanför. Hitta din egen klippskreva eller ta plats i skuggan under ett träd. Ett perfekt tillflyktsmål efter arbetsdagens slut eller varför inte göra en heldag. Det kanske inte är Stockholms barnvänligaste badplats. Hit hittar folk i alla åldrar med ett övervägande ungt klientel. Även en och annan nudist tar sig med fördel hit. Nakenbadet är ett hett tips!

Ta dig hit: Tunnelbana till Kristineberg eller buss 49 från Fridhemsplan till Vitalisvägen.

Fjäderholmarna

Det låter mycket längre bort än vad det egentligen är. Bara 30 minuter med båt från Slussen hägrar badmagi, kulturchock och kulinariska upplevelser. Fjäderholmarna är en ögrupp knappt en kilometer öster om Djurgården och består av fyra större holmar och ett antal mindre skär. Skärgårdens förmak bjuder på solstekta klippor och sandstrand i en pittoresk miljö. Hit åker du för en heldag i det blå. Ta med pojkvännen, flickvännen, mormor, morfar eller unna dig egen tid av den högre kvalitén. Här finns restauranger, utställningar och handelsbodar. Ett flertal företag kör båttrafik. För 130 kronor kommer du tur och retur.

Ta dig hit: Båt från Nybroplan eller Slussen.

Örnsbergs klippbad

En promenad nedanför Örnberget förbinder Hägerstenshamnen med Vinterviken. Här finns gott om klippor och stegar att komma upp ur plurret med. Vattnet känns fräscht, rent och svalkar eller värmer i alla väder. En varm rekommendation är att ta sig hit för ett kvällsbad. Då blickar du ut över Mälardalen i solnedgången samtidigt som båtar av alla slag gungar förbi. Packa picknickkorgen, handdukarna och filten. Hitta din egen klippa och njut!

Ta dig hit: Tunnelbana till Örnsberg. Cirka fem minuters promenad.