Collriga? Therése Hallberg och Christoffer Julin har dille på att samla – och de är inte ensamma: ”Vi har träffat en forskare i Borås som har fått fram att var femte svensk uttalat säger att hen är en samlare”, säger Therése. Foto: Andreas Enbuske

Samlare som samlar på samlare

Östermalmsborna Therése Hallberg och Christoffer Julin träffades i Oman för ett år sedan. Nu driver de två vännerna en sajt där de samlar på samlare.

  • Publicerad 07:00, 25 maj 2013

I likhet med etagevåningarna i New York kan man ta hissen direkt från gatan upp till Therése Hallbergs och Christoffer Julins kontor på Riddargatan. Solens strålar lyser in på innergården, tar sig igenom de stora fönsterrutorna och leker omkring i rummet.
– Jag har ett annat företag och nu sitter även Christoffer här och vi jobbar för fullt med Collra, säger Therése Hallberg.

Community och marknad
Collra är ett nystartat företag och koncept som Therése Hallberg och Christoffer Julin har utvecklat tillsammans. Det är en webbplats som förenar samlare genom att erbjuda dels en egen samlarcommunity och dels en köp- och säljsida. Oavsett om du vill köpa fler delar till din porslinssamling, se om det finns någon annan som samlar på samma sak som du eller göra dig av med något du inte längre vill ha.
– Vi kände att vi måste göra någonting som förenar samlare inom alla möjliga områden, på ett och samma ställe och över hela världen. Man kan beskriva sajten som en blandning mellan Facebook och Tradera, det är både en mötesplats och en handelsplats, säger Therése Hallberg.
Under ett år har arbetet med Collra varit i full gång. Det hela började med att två för varandra helt okända personer, Therése Hallberg och Christoffer Julin, var på semester i Oman med en varsin kompis. Efter ett tag lämnade semesterorten på den Arabiska halvön mer att önska och det fanns inte mycket att sysselsätta sig med.
– Vi började prata med varandra och spela Yatzy och dricka vin på kvällarna, och senare också prata business. Vi kände att vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Therése Hallberg.
Det visade sig även att de bor ett stenkast från varandra hemma på Östermalm, en stadsdel både Thérese och Christoffer håller kär.
– Det är väldigt inspirerande med alla trevliga restauranger och att två av Nordens största auktionshus har sina säten på Östermalm så att man enkelt kan gå och se på de fantastiska föremålen som dessa säljer, säger Christoffer Julin.
När Thérese Hallberg och Christoffer Julin kom hem från semestern i Oman satte spånarbetet i gång på allvar.
– I samma veva hoppade jag av Maskinteknikprogrammet på KTH och valde att satsa på Collra i stället. Jag har ett annat företag som köper och säljer konst och antikviteter, så det här var inte så långsökt, säger Christoffer Julin.

Alla slags samlare
Idén till att starta just en samlarsajt kom till när både Christoffer Julin och Therése Hallberg kände att det saknades en plats för samlare på nätet. Det enda som stod till för-fogande var enstaka forum för nischade samlarintressen som klockor eller konst, men ingen plats där alla slags samlare kunde möta varandra och ta del av varandras kunskap och intressen. Spåren av spånarbetet döljer sig bakom en av kontorets höga dörrar. Insidan av den är fylld av post-it lappar och stora ark med anteckningar.
– Vi ville göra det enklare för samlare att knyta kontakter och skapa nätverk, säger Christoffer Julin.
Therése Hallberg fortsätter:
– Och även inspirera till nya samlarområden. Eller att man minns vad man samlade på när man var liten och återupptar det.
För att lära sig mer om hur det fungerar att samla på någonting har Therése och Christoffer rest runt i landet och träffat storsamlare. Många av personerna som de träffade har ett gediget samlarintresse och stor kunskap inom sitt område. Det är något som Collra tar vara på genom att ha storsamlare som ambassadörer för de olika samlargrupperna på sajten.
– Rundresan gjorde att vi utvecklade sidan efter vad som efterfrågas. Hade vi gjort allt klart innan vi träffade dem hade det inte alls sett ut 
som den gör i dag. Det är viktigt att lyssna in på vad som är viktigt och storsamlarna säger att de faktiskt har saknat något sådant här, säger Therése Hallberg.

Universell företeelse
Samlande av föremål är något som de båda är övertygade om att alla någon gång har gjort. När man var yngre kanske det handlade om frimärken eller kapsyler. Med åldern kan man ha råd att samla på dyrare föremål som konst eller antikviteter.
– Så är det när man sitter och pratar med samlare – flera grejer kommer upp. Vi satt och pratade med en kille som samlar på Mercedes-bilar, han hade ungefär 60 stycken. Han samlade också på silverkäppar, kopparkannor och Mercedes-märken, säger Christoffer Julin.

Fakta

Är du en collrare

Namnet är sammansatt av 
orden ”collect” och ”raritys”.
Therése Hallberg och Christoffer Julin hoppas på att ordet ”collra” i framtiden kan användas som verb, på samma sätt som man använder ”googla”.

Samlartrender i Collras spåkula
Therese: ”Hantverk blir viktigare, när man ser att det är gjort med kärlek och kvalitet.”
Christoffer: ”Ett större intresse för nya stora designers och mer unika objekt.”

Therese Hallberg
Ålder: 40 år.
Bor: Jungfrugatan.
Samlar på: ”Jag samlade på klippdockor när jag var liten. Jag hade hur många som helst och bara la upp dem. Då tog det ett helt rum. 
Nu är det väskor och skor.”
Tankar om  samlande: Alla har en samlare i sig, det gäller bara att våga släppa fram den.

Christoffer Julin
Ålder: 22 år.
Bor: Nybrogatan.
Samlar på: ”Jag började samla på frimärken. Sedan har Kay Bojesen-figurerna dykt upp när jag har handlat och jag har tyckt att de är väldigt fina.”
Tankar om samlande: Jag tror att det här intresset kommer  i perioder i livet. I olika perioder samlar man på olika saker.

Visa merVisa mindre