Guld, glamour och vuxenhits

♛♛ Det började som en snabb affär. 20 år senare är Golden Hits en av stans mest älskade nattklubbar. Vår serie om klassiska etablissemang fortsätter med historien om ett nöjespalats för den breda massan.

  • Publicerad 12:23, 28 sep 2012

ÅRET ÄR 1992. Wallmans har öppnat ett år tidigare på Teatergatan och konceptet med showande serveringspersonal är en konstaterad succé. Grundaren Hasse Wallman vill hitta en systerkrog för att möta efterfrågan. Han får nys om en tom lokal på Kungsgatan, går dit och gör affär på stället.
– Det sägs att det var ett spontan-infall som inte var helt förankrat i organisationen. Men det visade sig att entreprenörskapet var helt rätt, säger Thomas Billstam, platschef på Golden Hits sedan ett år tillbaka.
I dag är Golden Hits den krog inom Wallmanskoncernen som är störst. Thomas Billstam har jobbat här från och till sedan 1997. Då var stället en renodlad showkrog och övervåningen – som i dag lockar hundratals nattklubbsgäster varje kväll – stod i stort sett outnyttjad.

Kön ringlar sig lång
– Jag såg potentialen. Jag ville starta en grym nattklubb för den breda massan, ett ställe där alla är välkomna. Så är det fortfarande, vi försöker aldrig flasha till oss. Man ska känna sig lika hemma om man kommer hit från Bredäng som om man kommer från Lidingö, säger Thomas.
Omkring millennieskiftet tog nattklubben fart. I dag är Schlagerbaren på Golden Hits känd över hela Sverige. En fredag eller lördagkväll ringlar kön lång längs Kungsgatan redan från tiotiden. Många stockholmare tycks ha en uppfattning om krogen, oavsett om de har varit här eller inte. Inte sällan beskrivs den som en Finlandsfärja på land.

Fördomar en fördel
– Fördomarna är lika mycket ett problem som en fördel. De flesta brukar ändra uppfattning när de väl kommer hit. Många säger att det här är ett flirtigt ställe, men det är väl bara positivt?, säger Thomas.
Han jobbar efter målet att alla ska ha kul.
– Det låter klyschigt men det ligger extremt mycket jobb bakom. Jag har en vision om att alla som jobbar här, från kallskänk till garderob, ska känna att de jobbar på en showkrog. Tänket ska finnas överallt, säger Thomas.
Sedan öppningen för 20 år sedan har alltmer krut lagts på middagsföreställningen. Förebilder är Las Vegas krogshower. En som flitigt producerat för Golden Hits är Tessan Merkel, känd från gruppen Alcazar. 1997 gjorde hon Elvisshowen, ett nummer som gått sedan dess. Hon var också med och startade Schlagerbaren i början av 2000-talet.
– Golden Hits har utvecklats från ett ställe som ingen kände till till ett nöjespalats. Det är en liten oas, säger Tessan Merkel.
Hon har svårt att välja ett favoritminne från åren som passerat.
– Det största är relationen till alla artister som kommit och gått genom åren. Vissa av dem jobbar i chefspositioner på kontoret i dag. Det är helt klart ett företag man kan växa inom, säger Tessan.

”Varma kramar”
Att jobba som showartist på Golden Hits innebär långa arbetspass, där du förutom att servera också sjunger, dansar och spelar.
– Det är slitigt men du får lön för mödan, gästerna ger en sådan energi, säger Tessan.
Showkapten Viktor Cehlin har jobbat på Golden Hits i två år och ger samma bild.
– Jag skulle inte vilja stå på scen utan att kombinera det med att servera. Varje kväll blir unik, man får feedback på en gång och skapar kvällen tillsammans med gästerna. Samtidigt är det ingen dans på rosor, säger Viktor.
Bland personalen går ödmjukhet framför divalater.
– Vassa armbågar funkar inte, här är det varma kramar som gäller, säger Tessan Merkel.
Två decennier har gått sedan Hasse Wallmans spontanaffär och framtiden ser ljus ut. Just nu planeras för etablering i andra svenska städer. Och för lokalerna på Kungsgatan väntar renovering.
– Stället har haft öppet i princip dygnet runt i 20 år, det behövs en uppfräschning, säger Tessan Merkel.

Det här är Golden Hits

Carola och Gloria Gaynor
populärast genom tiderna

Fyller:
20 år i år.
Ligger på: Kungsgatan 29.
Rymmer: 720 gäster, två shower, fyra barer, tre dansgolv. Inklusive 80-talsdansgolv och karaoke.
Under hösten visas showerna: Hitstory, en musikalisk tidsresa, och Party-A-Loud, förfestshow med låtar från 80- och 90-talet (premiär 5 oktober).
Känd person som jobbat här: Linda Bengtzing, Alex Kantsjö (Karatefylla etc), Velvet (Jenny Pettersson).
Mest populära låten i karaokedelen: Genom tiderna: I will survive med Gloria Gaynor. Just nu: Jag ljuger så bra med Linda Bengtzing.
Mest populära schlagerlåten på dansgolvet: Genom tiderna: Valfri Carola-låt. Just nu: Euphoria.

Visa merVisa mindre