I valet till kommunfullmäktige har Socialdemokraterna ökat med 7,2 procentenheter, enligt det preliminära valresultatet.

Inom Östermalms stadsdelsområde har partiet ökat lika mycket – eller mer – i 18 av 53 valdistrikt.

I fem av distrikten har S ökat med 10 procentenheter eller mer, och i tre av dessa har partiet tagit över ställningen som största parti från Moderaterna sedan förra valet. Därmed blev de största parti i 9 av 53 distrikt.

Felicia Geire, 48, säljchef, Hjorthagen:

– Jag har bytt sida sedan förra valet, främst på grund av Moderaternas ointresse för att ha kvar ungdomsgården i Hjorthagen. Min dotter är 11 år och jag vill inte att hon ska åka ner till Humlegården på fredagkvällar.

För mig är det här en kärnfråga, det är så mycket service som har försvunnit från Hjorthagen och flyttat till Norra Djurgårdsstaden eller till och med centrala Östermalm.

Sedan tror jag att valresultatet är en konsekvens av att många är missnöjda med hur vård, omsorg och skolor fungerat. Min syrra är barnmorska men hin har bytt spår för det var för slitsamt. Jag tror att valen till riksdag och region färgar hur vi röstar i kommunalvalet, antingen medvetet eller omedvetet.

Anna Bergentoft, 58, projektledare, Östermalm:

– Jag tror att mycket handlar om missnöje, man vill ha en förändring. Många har reagerat starkt på hur sjukvården har fungerat, och hur personalens arbetsvillkor ser ut. Jag tror att många röstar för att komma bort från detta, snarare än att man röstar på hur man vill att det ska bli.

Jag tror också att många röstar olika i olika val. I Värmdö kommun blev Sverigedemokraterna stora, men i kommunalvalet röstade Värdmöborna mest rött

En annan sak jag tänker på är om förändringar jämfört med förra valet kan bero på att det flyttat in nya människor till Östermalm under de senaste fyra åren? De kanske röstar lite annorlunda. Under pandemin är det många som sökt sig till större lägenheter.

Georg Sessel, 80, fotograf och författare, Östermalm:

– Jag tror att Magdalena Andersson har betytt mycket för Socialdemokraterna, hon är en bra partiledare. Socialdemokraterna bidrar med en sorts stadga, och de motsätter sig Sverigedemokraterna.

För många väljare är det otänkbart att stödja ett parti som samarbetar med Sverigedemokraterna, oavsett på vilken nivå det handlar om. Det har straffat Moderaterna i Stockholm.

Det är egentligen åt helvete att riksdagsvalet och kommunalvalet infaller samtidigt, det förra övertrumfar det senare.

Till skillnad från i rikspolitiken har SD inte fått fäste här, de får inte gehör för populism och skräckpropaganda i Stockholm, såsom de får på landsbygden.

Gabriella Jensen, 28, forskningsingenjör, Norra Djurgårdsstaden:

– Jag tror att folk har röstat på Socialdemokraterna för att Sverigedemokraterna inte ska få makten. Moderaterna har närmat sig SD i rikspolitiken, och ibland kan det vara svårt att separera rikspolitik från det som händer i kommunen och regionen. Speciellt med tanke på att rikspolitiken får mycket mer uppmärksamhet; det är den man ser på tv.

Vilka lokala frågor tror du har påverkat hur Stockholmarna har röstat?

– Om jag skulle välja någon tror jag att sjukvården har haft betydelse.

Maria Edlundh, 31, lärarstudent, Hjorthagen:

– Jag tror att många är besvikna på hur sjukvården fungerar. Det har fått mycket uppmärksamhet, och det har varit upprop från vårdanställda. Det tror jag kan spilla över även på kommunalvalet. Samma sak när det handlar om kollektivtrafiken. Moderaterna har suttit vid makten länge i regionen och jag tror att många tycker att det är dags för ett skifte.

Som väljare kan det vara svårt att hålla reda på vilka frågor som hör till vilket val. Man ser det som händer i rikspolitiken och påverkas av det.