Danderydsbon Zoltán Kurhéjja fångade norrskenet i går kväll, 7 oktober. Foto: Läsarbild Zoltan Kurhejja

Zoltán fångade magnifika norrskenet på bild

Flera personer i Täby och Danderyd lyckades fånga norrskenet på bild. Zoltán Kurhéjja, som jobbar på Danderyds sjukhus, var en av dem. – Det var magnifikt!

  • Publicerad 12:18, 8 okt 2018

Danderydsbon Zoltán Kurhéjja är sjuksköterska på Danderyds sjukhus och hade jobbat sent. Klockan var strax efter 22 när han fångade ljusfenomenet ”Aurora Borealis”, så kallat norrsken, nere vid Ösbysjön i Danderyd.

Det starkaste han sett

– Det här var det starkaste norrskenet jag någonsin sett i Stockholm. Det var magnifikt, det är finns inga ord. När jag stod där och tittade ut…det går inte att beskriva, säger han.

Zoltán Kurhéjja berättar att han har en app som skickar notifikationer när en kan se Aurora Borealis någonstans i Sverige.  Det här var andra gången sedan i somras som det var möjligt att se fenomenet i Stockholm. Han har en fullformatskamera som han fotar med, och det är ovanligt att det är såpass klart och blir så bra bilder som i söndags kväll.

”Dygnet efter Ljus i mörkret”

I lördags kväll var Zoltán Kurhéjja vid Ösbysjön i ett annant ljusrelaterat ärende. Då anordnades nämligen den årliga konst- och kulturevenemanget  ”Ljus i mörkret”.

– Det var fint. Jag tänkte förstås att det var en märklig slump att detta hände dagen efter, säger han.

Bild från Ljus i mörkret 2017. Foto: Mats Lundblad.

Fakta

Vad är norrsken?

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.

Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. Polarskenen är ljussvaga fenomen och de syns därför inte under dagen eller sommartid när det är ljusa nätter. Givetvis krävs det att himlen är någorlunda molnfri.

Källa: SMHI
Visa merVisa mindre