På fredag blir Zikai aktuell med sin tredje singel "Liquor Kisses", en självständig låt om kärlek. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Zikai är Kärrtorps stigande stjärna

Efter att ha skrivit låtar till andra och uppträtt som gästartist, hittade hon sitt sound och började göra låtar till sig själv. Under artistnamnet Zikai, släpper hon snart sin tredje singel för i år.

  • Publicerad 16:16, 24 sep 2019

I början av året släppte hon debutsingeln ”Mountain Peak”. I maj följde hon upp med låten ”Beach Day”. Och den 27 september blir hon aktuell med sin tredje singel ”Liquor Kisses”.

Det handlar om 21-åriga Zikai, den Kärrtorpsbaserade artisten som siktar på att ta hela världen med storm.

– Jag är skittaggad på framtiden! Jag har så mycket på gång nu och jag tror att de allra flesta kommer kunna relatera till mina låtar, säger hon med ett stort leende på läpparna.

Artistnamnet Zikai är hennes mellannamn. Egentligen heter hon Isabelle.

– Men jag vill helst få bort Isabelle. Zikai är mer unikt och jag tror att man kommer ihåg det bättre.

Upptäcktes i högstadiet

Att hon skulle bli artist har det aldrig varit någon tvekan om, musikintresset har alltid funnits där.

Den riktiga resan började när hon var 15 år, efter att hon laddat upp en Justin Bieber-cover på Youtube. Producenten Amr Badr såg videon, och Zikai blev erbjuden sitt första skivkontrakt.

Snart därefter fick hon börja uppträda som gästartist till olika svenska artister. Bland annat Silvana Imam, Cherrie och Michael Dida.

Men att hon valde att signa i så ung ålder, är i dag något hon ser tillbaka på med blandade känslor.

– På ett sätt tänker jag att jag inte borde ha gjort det. För i den åldern hade jag ingen aning om vilken typ av musik jag ville göra. Jag hade inte hittat mitt sound än, säger hon och tänker efter en stund.

– Men samtidigt gav det mig otroligt mycket. Det var då jag lärde mig hur man jobbar med musik på riktigt.

Zikai har bott hela sitt liv i Kärrtorp, där hon gick i Skarpnäcks skola. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Hittade sitt sound

Efter några år kontaktades hon av skivbolaget Warner Music.

Då hade hon ganska nyligen tagit studenten från musikgymnasiet Rytmus, fortfarande på jakt efter sitt eget sound.

Warner Music satte henne i kontakt med flera producenter och artister, som hon började skriva låtar med. Bland annat Zara Larsson och Janice. Hon var även med och skrev Alexander Oscars låt ”Number”, som snabbt sålde guld i Danmark.

Och det var genom låtskrivandet som hennes eget uttryck började växa fram. En poppig version av R&B – med texter som utgår från egna erfarenheter och känslor.

Det tog inte lång tid innan Zikais första två singlar hade släppts.

Framtidens artist

Debutsingeln ”Mountain Peak” uppmärksammades på flera håll och lämnade många av lyssnarna med mersmak efter uppträdandet på Grammisgalan. När hon sedan följde upp med låten ”Beach Day”, blev hon utsedd till ”Framtidens artist” av Sveriges Radio P3.

Och nu på fredag släpps hennes tredje singel ”Liquor Kisses”. Den kommer, likt de tidigare två, handla om kärlek. Men på ett annat sätt.

– Mina tidigare låtar handlar mycket om kärlek till andra. Men Liquor Kisses handlar om kärlek till mig själv, och kärlek som är på mina villkor. Så den är mer självständig. Samtidigt som den är väldigt klubbig och dansig, berättar hon.

Första liveuppträdandet med låten tar plats i Malmö den 26 oktober, på Statement Festival – en festival med enbart kvinnor.

– Det passar låten väldigt bra, den är som ett statement!

Zikai berättar att Nytorpsbadet betyder mycket för henne – här har hon varit många gånger genom åren. Foto: Emilia Lindholm Fjeld