Yilmaz Zengin och Prins Daniel skrattar tillsammans under en träff 2012. Prinsen bes Foto: Elin Hellström

Zengin: ”Vi ville arbeta för jobb och studier”

Den 31 mars nästa år stänger de öppna mötesplatserna för unga vuxna i Botkyrka. Yilmaz Zengin, föreståndare för Ungdomens hus i Fittja, tycker att beslutet är förhastat. – Jag förstår att man inte vill att vi bara ska jobba med fritidssysselsättning. Det ville ju inte vi heller. Men vårt ansvarsområde bantades ner under åren, säger han.

  • Publicerad 10:38, 26 okt 2018

Botkyrka kommun vill satsa på ungdomarna på annat sätt i framtiden. Men Yilmaz Zengin tycker att beslutet att stänga Ungdomens hus i Fittja är synd.

– Det är synd för ungdomarna och de boende. Jag tycker att vi som driver verksamheten borde ha fått mer draghjälp, säger han.

Botkyrka kommun pekar på att de öppna mötesplatserna för unga vuxna i för låg grad leder till jobb eller studier. Men Yilmaz Zengin berättar att Ungdomens hus mest fått koncentrera sig på fritidssysselsättning de senaste åren, att deras ansvarsområde bantats ned.

– Det har gått för fort. Man har tittat ut genom fönstret och tagit det här beslutet. Det känns inte som att man har någon inblick i hur det ser ut, säger han.

”Jag hoppas att det händer bra grejer nu. Positiva saker för Fittja är välkomna”

Yilmaz Zengin

Varit med sedan starten

Yilmaz Zengin har varit med om hela resan berättar han.

– Först startades ett personalkooperativ 1990 som hyrde ut personal, 1996 startade jag tillsammans med polisen och socialtjänsten ett ungdomscafé. Sedan 2001 har det varit verksamheten som går under namnet Ungdomens hus, säger Yilmaz Zengin.

”Hände bra saker”

Han tycker att verksamheten fungerade utmärkt mellan åren 2001 och 2009.

– Då hände det bra saker här i Fittja, vi hade bra samarbeten och nätverk, säger han.

”Det är inte bra”

Enligt Yilmaz Zengin fick Ungdomens hus mindre svängrum med åren.

– Vi kunde senare bara jobba med fritidssysselsättning och det är inte bra. Jag förstår att politikerna inte vill att de här vuxna personerna bara ska ägna sig åt fritidssysselsättning. De ska sysselsättas med annat och det är ju något vi vill också, säger Yilmaz Zengin.

Hyrde ut personal

Personalkooperativet han startade fick uppdrag av bland andra Botkyrkabyggen och kommunen för att jobba med exempelvis markunderhåll och städning.

– Föräldrarna tyckte om det de såg. Det blev ringar på vattnet i hela samhället, säger han.

Ungdomar med prickar

Han fortsätter:

– Man får inte glömma en sak. Ungdomar som har anmärkningar i register och saker i det förflutna kan inte komma vidare hur som helst om det inte finns företag som ägnar sig åt att ta in dem.

Hoppas på framtiden

Men han hoppas att det som händer nu ändå leder till något bra.

– Om man får till en riktning som leder till jobb och studier så är det perfekt. Jag hoppas att det händer bra grejer nu. Positiva saker för Fittja är välkomna, säger han.