Zeliha Dagli var kritisk – tvingades flytta

Zeliha Dagli kritiserade att kvinnor inte får eller vågar ta plats i det offentliga rummen i Järva. Reaktionerna gjorde att hon kände sig tvungen att flytta.

  • Publicerad 11:31, 15 feb 2017

– Det blev droppen. Jag kände inte att jag kunde bo kvar. Jag blev hotad, vissa ansåg att jag svartmålade området. Man skrek ”jävla hora” efter mig på torget.

Zeliha Dagli är feminist och har tidigare varit aktiv vänsterpartist tills hon lämnade partiet förra sommaren. Hon har bott både i Rinkeby och Husby.

I debattartiklar, som bland annat publicerades i kvällstidningarna under förra året och året innan, skrev hon så här om den sociala kontrollen hon upplevde i Järva:

”Jag kan inte längre fritt diskutera rätten till abort, rätten till min kropp, rätten till ömsesidig kärlek som inte kan påtvingas, rätten att vistas och använda offentliga platser och otaliga andra begränsningar av kända och okända personer i min närmaste omgivning”.

– I 25 år har jag aktivt kämpat för kvinnor i förorten, men i stället för att gå framåt har vi gått bakåt.

– Vi kvinnor måste också ta plats i centrum. Vi måste sjunga, dansa, och höja våra röster.

Men du flyttade från Järva?

– Jag har lagt för mycket energi på att diskutera självklara saker, varför jag inte har slöja, varför jag inte går till moskén. Jag kände inte att någon vill lyssna på de verkliga problemen.

Nu bor hon i centrala Stockholm.

– Det är sorgligt att lämna Husby. Men nu är jag fri. Jag kan ha på mig vad jag vill och ingen lägger sig i om jag kommer hem sent på kvällen.