På scenen i Örebro ställdes hon mot poeter från förorter runtom i hela landet. Det stoppade henne inte. Zeinab Dhahad från Bredäng är Ortens bästa poet.

Zeinab Dhahad är omtumlad av utmärkelsen.

– Det känns väldigt overkligt. När de ropade upp mitt namn så var jag inte beredd, säger hon.

Ett inre driv

Mitt i Skärholmen träffar henne på Bredängs bibliotek. Här tillbringar hon mycket av sin tid. 

– Jag och mina vänner hänger alltid här efter skolan. Biblioteket är en trygghet i Bredäng, man sitter här och läser böcker, pluggar och bara umgås. De hittar också på många aktiviteter så vi målar, pysslar och skapar. Biblioteket betyder jättemycket.

Angie Gray

Hon är bara 15 år och redan ansedd som en av de bästa och poesin har länge varit närvarande i hennes liv.

– Jag har alltid skrivit, ända sedan jag var liten. 

Varken hennes föräldrar eller någon av hennes tre bröder skriver. Att hon själv började kom från ett inre behov.

– Det var ett sätt att ventilera saker. Om något hade hänt i skolan så ville jag skriva ner det så att jag hade koll på vad som hände, inte bara hade en massa tankar i huvudet. 

Kvinnors rätt ett viktigt tema

Initialt skrev hon för sin egen skull. Det var först när hon hörde Iman Talabani, som kom på andra plats i Ortens bästa poet 2016, som hon tänkte att även hon själv kunde börja skriva för andra. 

Zeinab Dhahad får sin inspiration både av saker som händer henne själv, sådant hon ser i samhället och saker som lyfts i media och skriver bland annat om kvinnors rättigheter, våld mot kvinnor och fördomar mot dem som har slöja.

 – När man är på tunnelbanan är det ofta gamla gubbar som ska kommentera vad har man på sig för att få en att tappa självförtroendet. Som att du är en beslöjad kvinna och du kan ingenting, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt ung än så det påverkar inte mig så mycket eftersom jag går i skolan, men jag tänker på när jag ska söka jobb. Många kvinnor berättar om hur de blir bortvalda för att de har slöja. 

Angie Gray

Hur är det att stå upp och framföra sin poesi för andra?

– Innan jag gör det är jag lite nervös, men när jag väl står där är det inte läskigt alls.

Vad betyder poesi för dig?

– Det är ett sätt att ventilera. Och du får en röst och säger saker som andra människor kan relatera till. Det skapar en slags gemenskap. 

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag har inte tänkt så jättemycket på det, men jag vet att jag vill hålla på med poesi i framtiden också.