Lokalhistoria av det annorlunda slaget intresserar Eva Carlsson Werle. I bakgrunden Vita bergen-huset där Gubben i Mån bodde runt år 1900. Foto: Pekka Pääkkö

Zebror och apokalyps – Söderhistoria i nytt ljus

Tigrar på Mosebacke, våldsamma gäng från Hornstull och stundande apokalyps. I en ny bok skildras sju säregna berättelser från Södermalm. – Det är historia underifrån med människor som bott och verkat här, säger författaren Eva Carlsson Werle.

  • Publicerad 20:30, 9 mar 2020

Det finns historier från Södermalm som inte är lika kända som andra.

Kulturhistorikern Eva Carlsson Werle har samlat sju anekdotiska berättelser om olika original och besynnerliga händelser i stadsdelen i nya boken ”Sällsamma personer på Södermalm”.

Exotiska djur på Mosebacke

Visste du till exempel att polisen trodde sig ha hittat Palmes mördare bland prinsar och älvor på Hornsgatan på 1980-talet? Och att det i slutet av 1880-talet fanns exotiska djur från ett zoo på Mosebacke?

Det var direktörena som hade Stockholms Tivoli på Djurgården som ville expandera sin verksamhet till Söder. Problemet var bara att djur dog redan första vintern.

– Bland annat frös elefanten Kongo ihjäl, säger Eva Carlsson Werle.

Tuschteckning av Gustaf Axel Broling från slutet av 1800-talet. Illustration: Wikimedia commons

Föll av trapetsen

Nästa vinter fick de exotiska djuren, som tigrar och lejon, bo i Kägelbanan och verksamheten utökades med en varietéföreställning på en nybyggd teater.

– Men det blev ett stort fiasko­. De fick stänga efter bara några månader.

Droppen var när en av stjärnorna föll av trapetsen – och flög rakt in i publiken där bord och glas vältes omkull.

Akrobaten, som var ena halvan av duon Systrarna Ongars, klarade livhanken, men Mosebackes nya nöjesinrättning gick i graven.

Porträtt av en pojke som gick i fattigmansskolan, den Lindgrenska trasskolan, i Hornstull. Foto: A. Jonsson/Stockholmskällan/1870-76

Förvildade Hornstull

Ett annat kapitel handlar om striderna i Hornstull i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här var då ”ett särskilt utsatt område”, med hög kriminalitet och en i allmänhet förvildad befolkning.

Gäng av fattiga ligister satte skräck och strök runt på plundrartåg i stan, mest på jakt efter mat eller bräder att elda med.

Prästklädda fick stenar kastade på sig och den nya kyrkliga ungdomsgruppen gick inte heller säker.

– Att det var så aggressivt, det var inget jag visste om innan jag skrev boken, säger Eva Nilsson Werle.

Gamla Liljeholmsbron i Hornstull år 1901. Foto: Stockholmskällan/Stockholms stadsmuseum

Fattigt var det överlag på Söder under den här tiden. Men allra värst var det antagligen på östra Södermalm.

– Vita bergen var som en kåkslum i slutet av 1800-talet.

Lössen frodades och vittnen berättade om råttor stora som grisar. Tittade man åt dem visade de tänderna och ville bitas. Tio personer kunde bo i samma vindpinade rum.

Elsa Borg, en av Vita bergens änglar som hjälpte till i misären, runt år 1900. Foto: Wikipedia Commons

– Det civila samhället fick rycka in.

Eva Carlsson Werle

Men det fanns motkrafter. Som soppköket Babels torn som låg där Sofia kyrka ligger i dag. I Missionshyddan på Stora Mejtens gränd basade Syster Bengta.

En annan känd samarit var Elsa Borg som hjälpte de fattiga.

– Det civila samhället fick rycka in. Ibland kan man tycka att det börjar att bli på samma sätt i dag, säger Eva Carlsson Werle.

Hon hoppas att fler får upp ögonen för stadsdelens bakgrund.

– Folk tycker att det är kul med lokalhistoria, så det borde vara intressant för fler.

Fakta

Gillar missionären Maja

Namn: Eva Carlsson Werle.

Ålder: 57.

Gör: Författare, kulturhistoriker, arkivarie.

Bor: Reimersholme.

Familj: Gift med Dag Werle.

Favorit på Söder: Reimersholme och Långholmen.

Favoritanekdot i Söderhistorien: Om Maja missionär som verkade i Hornstull runt förra sekelskiftet. Och de i Vita Bergen som hade ett slags gemyt i sig trots misären – till exempel om paret på Malmgårdsvägen som skulle för­söka kränga en tia från traktens diakonissa genom att mannen spelade död under ett lakan medan frun hulkade och grät. 

Aktuell: Med boken ”Sällsamma personer på Södermalm”. Allt från apokalypssekt med bas på Bengt Ekehjelmsgatan till prinsar och älvor på Hornsgatan och zebror på Mosebacke.

Visa merVisa mindre