Zällsynt enkla långkok

Möt hösten med en mustig tiotimmarsgryta med minimal arbetsinsats. – Det här tar tio minuter att sätta igång, sen är det bara att gå och lägga sig, säger Frederik Zäll, rockstjärna och långkoksfantast.

  • Publicerad 09:27, 5 okt 2015

Tid är lyx. Kött som lagas länge på svag värme blir mjällt och saftigt.

– Jag älskar när mat får ta tid. Smakerna utvecklas på ett mjukare sätt och köttet tar upp kryddorna, säger Frederik Zäll, gitarrist i Eskobar som blivit matbloggare och kokboksförfattare.

Han tar emot oss i sitt hem en regnig höstdag. Elvis sjunger i bakgrunden och hela huset doftar ljuvligt av grytan som står på spisen och puttrar sedan tio timmar.

Låter det jobbigt? Det behöver inte vara det. Den här grytan tog tio minuter att sätta igång. Sedan har den stått och puttrat medan Frederik sovit, gjort frukost till barnen, lämnat dem på dagis och skrivit ett blogginlägg.

Han lyfter på locket.

– Det här kan man äta som en gammeldags köttsoppa, precis som det är nu. Men det är också en ganska neutral grund som kan utgå från och göra en mängd olika grytor av, till exempel dillkött, säger Frederik.

Men i dag gör han en gryta som osökt får mig att tänka på min mormor – med grädde och svart vinbärsgelé.

Han lyfter ur köttet, palsternackan och morötterna och silar av skyn. Sen reducerar han skyn så att smaken koncentreras. I med grädde och gelé. Smaka av. Klart.

Det där tog tio minuter.

Alltså sammanlagt 20 minuters arbetsinsats. Lättare blir det inte.

– Det här är det nästan tvång på att göra, säger han.

Den som vill kokar potatis till, men Frederik håller det enkelt och rostar några skivor bröd till och steker upp lite kantareller till en macka.

Tjugo minuter tog det att sätta igång den här grytan. Sedan har Frederik sovit, gjort frukost, lämnat barn på dagis och bloggat medan den puttrat på spisen.

tel 550 550 00